Icon servicii funerare
Plata pensiei neincasate a pensionarului decedat

Plata pensiei neincasate a pensionarului decedat

In multe cazuri ne-am intalnit cu familii indoliate care au intrebat cum se procedeaza pentru a beneficia de plata pensiei pentru luna in care a avut loc decesul. Regasiti mai jos actele necesare si informatiile care va pot ajuta in acest demers.

Legea nr. 19/2000, la art. 97 ne spune ca pensia care nu a fost incasata de catre pensionar pe durata vietii, pentru luna in care a avut loc decesul (sau alte drepturi restante de pensie cuvenite si neincasate pana la deces) se plateste catre sotul / sotia supravietuitor, copiilor, parintilor sau, in lipsa acestora, celorlalti mostenitori.

Dosarul cu actele necesare pentru plata pensiei decedatului se depun la Casa Teritoriala de Pensii a sectorului unde isi avea domiciliul persoana decedata. Institutia va elibera un ordin de plata (o adeverinta) si va oferi indicatii despre Oficiu Postal (de obicei Oficiul Postal de unde primea pensia persoana care a decedat).

Drepturile pot fi solicitate Casei de Pensii in cadrul termenului general de prescriptie, respectiv in perioada de 3 ani calculati cu incepere de la data decesului. Recomandarea noastra este de a depune dosarul cu acte cat mai repede posibil.

Plata pensiei se va face pentru luna in cursul careia a decedat persoana, indiferent de zilele sau orele scurse din luna respectiva si doar daca pensia nu a fost deja incasata de catre pensionar inainte de deces.

Acte necesare:

  • Cerere tip
  • Certificatul de deces (original si copie);
  • Actul de identitate al solicitantului (original si copie);
  • Acte de stare civila ale solicitantului, din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul (original si copie);
  • Certificat de mostenitor (original si copie);
  • Copia talonului de plata a pensiei persoanei decedate, dupa caz.


Mentiune:
Ca dosarul cu acte sa fie acceptat pentru plata pensiei este necesar sa adaugati si certificatul de mostenitor, daca persoana care face solicitarea nu este descendent sau ascendent de drept: parinti, copii, sot, sotie (cfr. Codul Civil, Cap. 1 Art. 653). Pentru mai multe detalii despre aceasta situatie va recomandam sa discutati si cu un notar.

 

CE FACEM CU PENSIA DECEDATULUI INCASATA NECUVENIT?

Ultima pensie poate fi incasata pentru luna in cursul careia a murit persoana pensionara, indiferent de zilele scurse din luna decesului. Dar, ce vom face cand persoana este decedata si pensia se incaseaza in continuare, chiar si dupa luna in care a avut loc decesul? Gasiti mai jos sfaturi practice cu privire la situatia incasarii necuvenite a pensiei decedatului.

Motivele nedorite ale incasarii

De cele mai multe ori problema incasarii pensiei persoanei decedate, in lunile ulterioare decesului, survine in urmatoarele cazuri. Se poate ajunge in situatia incasarii de pensie necuvenita, atunci cand pensia se incaseaza pe un card sau intr-un cont curent si mai putin atunci cand este livrata de catre un reprezentant al Postei Romane. Cum evitam pensia necuvenita?

Pentru a nu ajunge in situatia returnarii pensiei decedatului, este necesar ca rudele apropiate decedatului sa anunte imediat decesul la Casa de Pensii unde persoana care a decedat a avut depus dosarul pentru pensie. Anuntati si la ghiseul bancii unde persoana a avut contul curent si prezentati o copie a certificatului de deces la ghiseu. Daca pensia este virata in continuare pe cardul persoanei decedate, nu acceptati acest fapt si anuntati institutia in drept. Astfel evitati sa intrati sub incidenta legilor in vigoare si obligatia sa returnati sumele incasate necuvenit.

Ce spune legea?

Articolul 179 din Legea nr. 263/2010 (actualizata 2015) privind sistemul unitar de pensii publice, face referire la sumele incasate necuvenit dar si la sumele care nu se restituie:
Art. 179
(1) Sumele incasate necuvenit cu titlu de prestatii de asigurari sociale se recupereaza de la beneficiari in termenul general de prescriptie de 3 ani.
(2) In cazul prestatiilor de asigurari sociale, altele decat pensiile, recuperarea sumelor prevazute la alin. (1) se efectueaza de catre angajator sau, dupa caz, de institutia care efectueaza plata drepturilor de asigurari sociale.
(3) CNPP, prin casele teritoriale de pensii, precum si casele de pensii sectoriale recupereaza sumele platite necuvenit de la platitorii prevazuti la alin. (2).
(4) Sumele platite necuvenit prin intermediul caselor teritoriale de pensii si al caselor de pensii sectoriale se recupereaza de la beneficiari in baza deciziei casei respective, care constituie titlu executoriu.
(5) Debitele reprezentand contributii de asigurari sociale sau prestatii de asigurari sociale mai mici de 10 lei nu se urmaresc.
(6) Sumele ramase nerecuperate de pe urma beneficiarilor decedati nu se mai urmaresc.
(7) Sumele cu titlu de contributii de asigurari sociale, ramase nerecuperate de pe urma asiguratilor prevazuti la art. 6 alin. (1) pct. IV, decedati, nu se mai urmaresc.

In Articolul 180 se face referire si la dobanzile aferente care se platesc:
Art. 180
(1) Sumele incasate necuvenit cu titlu de prestatii de asigurari sociale, ca urmare a unei infractiuni savarsite de beneficiar, se recupereaza de la acesta, de la data primei plati a sumelor necuvenite, plus dobanzile aferente, pana la recuperarea integrala a prejudiciului.
(2) Sumele stabilite in conformitate cu prevederile alin. (1), ramase nerecuperate de la asiguratii decedati, nu se mai urmaresc.
Anuntarea decesului la Casa de Pensii si banca va poate scuti de aceste probleme. Daca se incaseaza ajutorul de deces, putem considera ca s-a adus la cunostinta Casei de Pensii decesul. Daca totusi pensia este incasata in continuare, anuntati acest fapt pentru a se opri livrarea pensiei si returnati sumele incasate. Pentru indrumari specializate va rugam sa contactati un notar ori un avocat.

Lasa un comentariu

*
*
*

Ne poti contacta oricand, noi lucram NON STOP

Articole recente

De ce se pazeste mortul? Intre mit si adevar – raspunsul…
07.06.2022

De ce se pazeste mortul? Intre mit si adevar – raspunsul…

Priveghiul reprezinta un rit precrestin care s-a pastrat in multe zone ale tarii noastre si inca ii este oferita simbolistica primara: despartirea celor vii de persoana decedata, inainte de trecerea acesteia…

Citeste mai mult
Cel mai negru scenariu: cum ne pregatim in caz de…
12.05.2022

Cel mai negru scenariu: cum ne pregatim in caz de…

Cel mai probabil, lucrurile nu vor degenera pana acolo, insa intotdeauna este mai bine sa fim prevazatori decat reactivi.

Citeste mai mult