Icon servicii funerare
Despagubiri in caz de deces prin accident de munca

Despagubiri in caz de deces prin accident de munca

Potrivit Legii nr. 346/2002 referitoare la asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, angajatorii au obligatia de a lua legatura cu asiguratorul si de a-l pune in tema asupra accidentelor soldate cu incapacitate de munca sau cu decesul asiguratilor. Comunicarea trebuie sa aiba loc imediat ce angajatorul a aflat despre accidentul in cauza.

In cazul decesului unei persoane asigurate, ca urmare a unui accident de munca sau care se datoreaza unei boli profesionale, beneficiaza de despagubire in caz de deceso singura persoana, care poate fi: sotul supravietuitor, parintele, tutorele, copilul, mostenitorul, in conditiile dreptului comun, sau, in lipsa oricarei dintre aceste persoane, poate beneficia de despagubire persoana care dovedeste ca a suportat cheltuielile survenite in urma decesului.

Primul pas este acela de a completa cerereapentru obtinerea despagubirii in caz de deces, cerere care se depune la sediul asiguratorului, insotita de actele din care rezulta dreptul solicitantului, potrivit prezentei legi.

Admiterea sau respingerea cererii depuse va fi emisa de catre asigurator nu mai tarziu de 20 de zile de la data depunerii cererii. Decizia va trebui sa fie in scris, adresata solicitantului in termen de 5 zile de la data emiterii ei.

Cuantumul despagubiriiin caz de deces este de 4 salarii medii brute, comunicate de Institutul National de Statistica. Odata stabilita suma despagubirii in caz de deces, plata trebuie efectuata in termen de 15 zile de la data in care s-a transmis decizia. Dupa efectuarea platii despagubirii in caz de deces, asiguratorul are obligatia de a inscrie pe versoul certificatului de deces original mentiunea "Achitat despagubire in caz de deces, Nr. 346/2002″, data, semnatura si stampila.

Casa teritoriala de pensiipe raza careia isi are domiciliul solicitantul va acorda despagubirea, urmând sa efectueze decontarea acesteia cu casa teritoriala de pensii care a inregistrat accidentul de munca/boala profesionala, dupa caz.

Pentru efectuarea decontarii, casa teritoriala de pensie care a efectuat plata va transmite casei teritoriale de pensii care a inregistrat accidentul de munca/boala profesionaladosarul in copie, pe care se va mentiona "conform cu originalul", dupa caz.

Obligatia privind comunicarea revine si persoanelor asigurate cum ar fi:

 • asociat unic, asociati, comanditari sau actionari;
 • persoane autorizate sa desfasoare activitati independente;
 • persoane angajate in institutii internationale;
 • comanditati, administratori sau manageri;
 • membri ai asociatiei familiale;
 • alte persoane interesate, care isi desfasoara activitatea pe baza altor raporturi juridice decat cele mentionate anterior.
 • proprietari de bunuri si/sau arendasi de suprafete agricole;
 • proprietari de bunuri si/sau arendasi de suprafete forestiere;
 • persoane care desfasoara activitati agricole in cadrul gospodariilor individuale;
 • persoane care desfasoara activitati private in domeniul forestier
 • membri ai societatilor agricole;
 • urmasilor acestora, in cazul in care accidentul de munca s-a soldat cu decesul asiguratului.

 

Odata clarificata problema despagubirii, urmatorul pas este acelaal inmormantarii si tot ceea ce tine de aceasta. Pentru a usura intreaga procedura puteti opta pentru servicii funerare complete oferite de catre firmele de pompe funebre. Acestea se pot ocupa de toti pasii aferenti unui eveniment precum decesul. Firmele de pompe funebre dispun de servicii funerare complete si non stop astfel incat puteti le puteti contacta in orice moment pentru a solicita informatiile necesare. De la transport funerar international, imbalsamare, toaletare decedat si pana la inmormantare si pomana, acestea sunt cea mai buna alegere in astfel de situatii.

Lasa un comentariu

*
*
*

Ne poti contacta oricand, noi lucram NON STOP

Articole recente

De ce se pazeste mortul? Intre mit si adevar – raspunsul…
07.06.2022

De ce se pazeste mortul? Intre mit si adevar – raspunsul…

Priveghiul reprezinta un rit precrestin care s-a pastrat in multe zone ale tarii noastre si inca ii este oferita simbolistica primara: despartirea celor vii de persoana decedata, inainte de trecerea acesteia…

Citeste mai mult
Cel mai negru scenariu: cum ne pregatim in caz de…
12.05.2022

Cel mai negru scenariu: cum ne pregatim in caz de…

Cel mai probabil, lucrurile nu vor degenera pana acolo, insa intotdeauna este mai bine sa fim prevazatori decat reactivi.

Citeste mai mult