Icon servicii funerare
S-a majorat ajutorul de inmormantare. Ce valoare are si cum il accesati?
03.02.2022 Servicii funerare Admin 0

In cazul decesului unui asigurat sau al unui pensionar, ajutorul de deces poate fi solicitat de o singura persoana. Solicitantul insa va trebui sa poata dovedi ca a suportat cheltuielile de inmormantare a defunctului

Incepand cu 1 ianuarie 2022, valoarea ajutorului de deces acordat de stat a fost majorata. Odata cu publicarea Legii Bugetului Asigurarilor Sociale in Monitorul Oficial, suma oferita drept ajutor de inmormantare a fost marita cu 13%, de la 5.380 de lei la 6.095 de lei.

Ajutorul de inmormantare poate avea doua valori, in functie de situatie:

    • suma de 6.095 de lei va fi acordata persoanelor asigurate in sistemul public de pensii sau in cazul decesului unui pensionar;
    • suma de 3.048 de lei va fi acordata in cazul decesului unui membru al familiei al persoanei asigurate sau al pensionarului;

In cazul in care este vorba despre decesul unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, dar care nu figureaza ca asigurat sau pensionar in evidentele autoritatilor, Legea 263/2010 stabileste ca ajutorul poate fi solicitat in continuare. Singura diferenta este ca ajutorul primit pentru decesul unui membru de familie va fi jumatate din cuantumul stabilit initial.

Potrivit legii, ajutorul de inmormantare trebuie sa aiba o valoare egala cu cea a salariului mediu brut. Cu toate astea, ajutorul de inmormantare se acorda din partea statului, dupa caz, pe baza unor documente si a certificatului de deces. De subliniat este faptul ca reprezentantii decedatului trebuie sa solicite acest ajutor de inmormantare.

In urma transmiterii documentelor catre Casele de Pensii judetene, familia urmeaza sa primeasca valoarea aferenta acestui ajutor de deces in termen de trei zile lucratoare de la depunerea solicitarii. Ajutorul de inmormantare se cere la Casele de Pensii, insa cererea poate fi transmisa inclusiv online. De asemenea, se poate opta pentru plata acestei sume inclusiv intr-un cont bancar. Plata se face de catre:

    • institutia care gestioneaza bugetul asigurarilor pentru somaj, in cazul decesului somerului, respectiv al unui membru al familiei acestuia;
    • Casa Teritoriala de Pensii, in cazul decesului sau al asiguratului, respectiv al unui membru al familiei acestuia.

Documente necesare pentru solicitarea ajutorului de deces:

Potrivit dispozitiilor legale, ajutorul de deces se acorda numai in baza urmatoarelor documente:
    • cerere pentru acordarea ajutorului de deces;
    • certificat de deces (original si copie);
    • act de identitate al solicitantului (original si copie);
    • acte de stare civila ale solicitantului, din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, dupa caz, actul care atesta calitatea de tutore, curator, mandatar (original si copie);
    • dovada ca solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original si copie).

Cine poate solicita ajutorul de inmormantare?

In cazul decesului unui asigurat sau al unui pensionar, ajutorul de deces poate fi solicitat de o singura persoana. Solicitantul insa va trebui sa poata dovedi ca a suportat cheltuielile de inmormantare a defunctului (ex: sotul/ sotia, copil, parinte, tutore, curator sau oricare alta persoana care poate face dovada).

Dovada suportarii cheltuielilor se face prin orice mijloc de proba admis de lege, mai exact: chitante, bonuri fiscale sau facturi.

In cazul in care acest ajutor de inmormantare este solicitat pentru decesul unui membru al familiei al asiguratului sau pensionarului, care nu figura ca asigurat/ pensionar in evidentele autoritatilor, membrii familiei sunt considerati:

    • sotul;
    • copiii proprii;
    • copiii adoptati;
    • copiii aflati in plasament familial;
    • copiii incredintati spre crestere si educare familiei (in varsta de pana la 18 ani sau, daca isi continua studiile, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
    • copiii incapabili de munca sau care si-au pierdut capacitatea de munca indiferent de varsta;
    • parintii oricaruia dintre soti;
    • bunicii oricaruia dintre soti.

Cum puteti obtine ajutorul de inmormantare, daca decesul a avut loc in strainatate?

Puteti obtine ajutorul de inmormantare si in cazul in care defunctul a decedat in strainatate, iar certificatul a fost emis de autoritatile statului respectiv. In acest caz insa, certificatul de deces va trebui inscris/ transcris in registrele de stare civila romane.

Casa Funerara Bucur va este alaturi in aceste momente de profunda tristete, asa ca ne dorim sa va eliberam de stresul birocratic si organizatoric pe care-l presupune organizarea unei inmormantari. In plus, puteti accesa serviciile noastre funerare in baza cuantumului ajutorului de inmormantare, astfel incat sa asigurati o plecare decenta din aceasta lume a defunctului.

Descoperiti oferta completa a serviciilor pe care vi le punem la dispozitie si nu ezitati sa ne contactati, indiferent de sectorul in care va aflati. Ne puteti apela non stop la numarul de telefon 0769 99 00 00, iar o echipa speciala formata din personal calificat se va deplasa la domiciliul dumneavoastra pentru a va oferi solutii complete in materie de servicii funerare. 

Citeste si: Cat timp se tine doliu si care sunt interdictiile in aceasta perioada?

Lasa un comentariu

*
*
*

Ne poti contacta oricand, noi lucram NON STOP

Articole recente

De ce se pazeste mortul? Intre mit si adevar – raspunsul pe care nu-l banuiati
07.06.2022

De ce se pazeste mortul? Intre mit si adevar – raspunsul pe care nu-l banuiati

Priveghiul reprezinta un rit precrestin care s-a pastrat in multe zone ale tarii noastre si inca ii este oferita simbolistica primara: despartirea celor vii de persoana decedata, inainte de trecerea acesteia…

Citeste mai mult
Cel mai negru scenariu: cum ne pregatim in caz de razboi?
12.05.2022

Cel mai negru scenariu: cum ne pregatim in caz de razboi?

Cel mai probabil, lucrurile nu vor degenera pana acolo, insa intotdeauna este mai bine sa fim prevazatori decat reactivi.

Citeste mai mult