Icon servicii funerare
Cat timp se tine doliu si care sunt interdictiile in aceasta perioada?
03.01.2022 Servicii funerare Admin 0

Biserica Ortodoxa nu ofera nicio perioada de timp exacta in care s-ar tine doliu, insa obiceiurile variaza de la 40 de zile (de cele mai multe ori) la un an (in situatii foarte specifice)

Conform Dictionarului Explicativ al Limbii Romane, doliul reprezinta "durerea profunda pricinuita de moartea cuiva", respectiv "atitudinea plina de tristete a celui caruia i-a murit cineva". Totodata, acest cuvant are si sensul de "semn exterior, imbracaminte neagra sau panglica neagra", prin care cineva isi exprima sentimentele mentionate anterior. 

De asemenea, termenul desemneaza si perioada in care se poarta astfel de semne si se manifesta un asemenea comportament. In jurul acestei traditii, care are radacini crestine, insa pana la urma este un lucru extrem de firesc pentru oricine pierde pe cineva drag, s-au nascut numeroase intrebari de-a lungul timpului. Citind articolul in continuare, veti afla raspunsul la cele mai importante doua dintre nelamuririle respective.

Cat timp se tine doliu?

Biserica Ortodoxa nu ofera nicio perioada de timp exacta in care s-ar tine doliu, insa obiceiurile variaza de la 40 de zile (de cele mai multe ori) la un an (in situatii foarte specifice). Astfel, in cazul in care persoana decedata nu era ruda de sange sau provenea din familia indepartata, perioada de doliu se poate rezuma la 40 de zile. Lucrurile se schimba, insa, in momentul in care vorbim despre trecerea in nefiinta a sotului/sotiei, parintilor sau copiilor. Chiar daca nicio cutuma nu va impune acest lucru, veti simti nevoia sa prelungiti aceasta perioada de durere si cumpatare chiar si pana la un an sau mai mult.

In general, la intrebarea "Cat se tine doliu?", un raspuns foarte potrivit este urmatorul: atat timp cat va trebuie pentru a redeveni functional din toate punctele de vedere, in urma pierderii suferite, si de a va relua activitatile sociale, profesionale si personale la capacitate maxima.

Care sunt interdictiile in perioada de doliu?

Similar, nu exista un ghid crestin-ortodox care sa stipuleze in mod clar interdictiile in perioada de doliu. Acestea sunt autoimpuse sau, mai bine zis, respectate in mod natural, intrucat nu veti simti nevoia sa le incalcati in vreun moment. Astfel, in perioada de doliu, va veti priva de evenimente sociale, momente de distractie, nu veti dansa, nu veti rade zgomotos etc. 

De asemenea, nu veti consuma alcool si nu va veti uita la televizor in cele trei zile ale priveghiului, deoarece aceste actiuni sunt asociate, mai mult sau mai putin, tot cu amuzamentul si destinderea sufleteasca. Nu in ultimul rand, veti purta haine negre sau inchise la culoare, iar barbatii nu se vor barbieri in cele 40 de zile ale perioadei triste.

Practic, tot ceea ce faceti, dar si ceea ce nu faceti in perioada de doliu trebuie sa fie o oglinda a modului in care percepeti pierderea suferita. Cu siguranta, decesul unei persoane apropiate lasa un gol imens in sufletul dumneavoastra, iar natura umana va va impinge catre suferinta, durere si plans, care, pe termen mediu, vor avea un efect terapeutic. 

Cu alte cuvinte, este logic sa regretati si sa resimtiti din plin decesul survenit in familie sau in cercul de prieteni si sa va comportati ca atare. Totusi, decenta trebuie sa fie cuvantul de ordine, intrucat accesele de orice fel nu va fac bine nici dumneavoastra, nici celor din jur. Si nu uitati: indiferent cat de dificil vi se pare de crezut acum, timpul chiar le vindeca pe toate (sau macar le estompeaza semnificativ)!

Lasa un comentariu

*
*
*

Ne poti contacta oricand, noi lucram NON STOP

Articole recente

De ce se pazeste mortul? Intre mit si adevar – raspunsul pe care nu-l banuiati
07.06.2022

De ce se pazeste mortul? Intre mit si adevar – raspunsul pe care nu-l banuiati

Priveghiul reprezinta un rit precrestin care s-a pastrat in multe zone ale tarii noastre si inca ii este oferita simbolistica primara: despartirea celor vii de persoana decedata, inainte de trecerea acesteia…

Citeste mai mult
Cel mai negru scenariu: cum ne pregatim in caz de razboi?
12.05.2022

Cel mai negru scenariu: cum ne pregatim in caz de razboi?

Cel mai probabil, lucrurile nu vor degenera pana acolo, insa intotdeauna este mai bine sa fim prevazatori decat reactivi.

Citeste mai mult