Icon servicii funerare
Ce se intampla cu sufletul dupa moarte? Raspunsul Sfintilor Parinti
25.11.2021 Servicii funerare Admin 0

Ce se intampla cu sufletul dupa moarte are foarte mare legatura cu faptele, comportamentul si atitudinea din timpul vietii

Ce se intampla cu sufletul dupa moarte? Aceasta este, cu siguranta, cea mai importanta intrebare careia nu i s-a gasit inca un raspuns clar, din perspectiva crestineasca. Iar, daca ne gandim, este absolut logic sa ne intrebam acest lucru in continuare, intrucat raspunsul il vom primi abia dupa ce vom efectua Marea Trecere, de care suntem cu totii datori. 

Prin urmare, intelegerea unui asemenea fenomen nu ne este accesibila noua, crestinii de rand, ci numai acelora care sunt si mai aproape de Dumnezeu, Sfintii Parinti. Din intelepciunea lor ne-am inspirat si noi pentru articolul de fata, in care incercam sa raspundem la aceasta dilema care ne inunda mintile si ne tine treji noptile.

"Sufletul, in aceeasi zi cu iesirea sa din trup, trece in imparatia fiintelor asemenea lui, adica in imparatia spirituala a ingerilor. Dupa faptele sale bune sau rele, sufletul se uneste cu ingerii cei buni, in Rai, sau cu ingerii cazuti in Iad", arata Iisus Hristos in parabola bogatului si a lui Lazar. Pe de alta parte, Sfantul Teodor Studitul spune astfel: "Ingerii buni si rai se vor infatisa inaintea sufletului: vederea acestora din urma va pricinui sufletului o nesfarsita tulburare, insa va gasi o mangaiere la vederea si protectia ingerilor buni".

Pe de alta parte, Sfanta Teodora are urmatoarea descriere: "Starea sufletului in timpul despartirii sale de trup este asemenea senzatiei celui care ar cadea in gol, in mijlocul flacarilor, si s-ar face cenusa. Cand veni ceasul mortii mele, duhurile cele rele ma inconjurara din toate partile: unele mugeau ca niste fiare salbatice, altele latrau ca niste caini, insa unele urlau ca lupii (...) Deodata, am vazut doi ingeri stand la dreapta patului meu, iar unul din ingeri intreba cu manie pe demoni: 'Pentru ce ajungeti voi intotdeauna inaintea noastra langa patul muribunzilor, pentru a inspaimanta si tulbura sufletul care se pregateste sa se desparta de trupul sau?'. Iar catre moarte, au zis: 'Fa-ti treaba ta si scapa usor acest suflet de legaturile trupesti, caci el nu are mare povara de pacate'".

Ce se intampla cu sufletul dupa moarte? Pilda cumpenei. Tot din intelepciunea Sfintilor Parinti aflam ca, "daca partea dreapta (n.r. a balantei care compara faptele bune si rele din timpul vietii) e mai ridicata decat cea stanga, sufletul este primit in Rai, in mijlocul ingerilor, iar, daca cele doua parti ale cumpanei sunt deopotriva, atunci fireste ca mila lui Dumnezeu capata biruinta". Pe de alta parte, "cand cumpana apleaca spre partea stanga, insa nu cu mult, mila dumnezeiasca inlocuieste lipsa", facandu-se aici referire la cele trei judecati ale Domnului: judecata dreapta, judecata omeneasca si judecata milostiva. In schimb, "cand faptele cele rele apleaca cumpana prea mult in partea stanga, atunci judecata cea mai dreapta rosteste hotararea in functie de pacate".

Nu in ultimul rand, conform Sfantului Efrem Sirul, "sufletul dreptului, dupa ce s-a despartit de trup, este primit de ingeri, care-l pazesc si-l poarta spre taramuri pline de lumina si fericire (...) Dreptii si ascetii se bucura in clipa mortii, avand inaintea ochilor faptele nevointei lor, privegherile, posturile, rugaciunile, lacrimile. Sufletele lor simt o mare bucurie cand sunt chemate sa iasa din trup si sa reintre in repausul lor vesnic (...) In schimb, moartea pacatosilor este cumplita".

In concluzie, ce se intampla cu sufletul dupa moarte are foarte mare legatura cu faptele, comportamentul si atitudinea din timpul vietii. Iar, in cazul in care reusiti sa fiti obiectivi si sa analizati cat mai precis natura faptelor dumneavoastra din timpul vietii, cel mai probabil puteti sta linistiti, intrucat sufletul dumneavoastra va ajunge in imparatia celor drepti.

Lasa un comentariu

*
*
*

Ne poti contacta oricand, noi lucram NON STOP

Articole recente

De ce se pazeste mortul? Intre mit si adevar – raspunsul pe care nu-l banuiati
07.06.2022

De ce se pazeste mortul? Intre mit si adevar – raspunsul pe care nu-l banuiati

Priveghiul reprezinta un rit precrestin care s-a pastrat in multe zone ale tarii noastre si inca ii este oferita simbolistica primara: despartirea celor vii de persoana decedata, inainte de trecerea acesteia…

Citeste mai mult
Cel mai negru scenariu: cum ne pregatim in caz de razboi?
12.05.2022

Cel mai negru scenariu: cum ne pregatim in caz de razboi?

Cel mai probabil, lucrurile nu vor degenera pana acolo, insa intotdeauna este mai bine sa fim prevazatori decat reactivi.

Citeste mai mult