Icon servicii funerare
Priveghiul, un moment a carui importanta nu poate fi trecuta cu vederea
11.05.2020 Servicii funerare Admin 0

Priveghiul reprezinta obiceiul religios ca sicriul cu trupul neinsufletit al celui sau celei plecate dintre noi sa fie expus timp de o zi sau doua la capela sau la domiciliu, pentru ca familia, rudele mai indepartate si prietenii sa isi ia ramas bun

In DEX, priveghiul este definit drept "serviciu religios de noapte, care se oficiaza in imprejurari speciale" sau "datina de a sta de veghe" la capataiul unui mort, in noaptea dinaintea inmormantarii. In acest articol, vrem insa sa privim dincolo de definitie si sa va explicam de ce importanta priveghiului nu poate fi subestimata. Am decis sa abordam acest subiect delicat, ca mai toate cele legate de deces si inhumare, intrucat am observat tendinta persoanelor mai putin credincioase de a sari peste aceasta etapa esentiala, lucru pe care ulterior il regreta.

Practic, priveghiul reprezinta obiceiul religios ca sicriul cu trupul neinsufletit al celui sau celei plecate dintre noi sa fie expus timp de o zi sau doua la capela sau la domiciliu, pentru ca familia, rudele mai indepartate si prietenii sa isi ia ramas bun. In tot acest timp, sicriul poate ramane deschis sau poate fi inchis, in functie de dorinta apropiatilor defunctului, cei care si organizeaza inmormantarea. De obicei, peste noapte trupul neinsufletit va fi vegheat de unul-doi membri ai familiei, impreuna sau cu schimbul, in timp ce toti ceilalti se vor perinda pe parcursul zilei.

De ce este, insa, important priveghiul? Englezii au un termen, care in limba romana nu are un corespondent exact, si anume "closure". Acesta se refera la incheierea unei situatii care tine de trecut, pentru a putea merge mai departe si a ne continua viata. De obicei, vorbim de "closure" in cazul unei relatii amoroase, pentru a ne putea angaja in urmatoarea, dar sentimentul este cu atat mai pregnant in cazul unei despartiri definitive, asa cum este un deces. In aceasta situatie, oamenii simt nevoia sa ii spuna celui plecat diferite lucruri, pe care le au pe suflet si pe care poate nu au apucat sa le verbalizeze in timpul vietii.

Spre deosebire de toate celelalte situatii, fie ca vorbim despre despartiri sau incheierea dureroasa a unei prietenii de lunga durata, in cazul unui deces, chiar nu mai putem lua legatura cu persoana respectiva, pentru a-i spune ceea ce simtim. In aceste conditii, priveghiul reprezinta singura sansa de a petrece cateva clipe in intimitate alaturi de aceasta, spunandu-i tot ceea ce avem pe suflet. In caz contrar, daca nu profitam de acest moment, exista posibilitatea de a ramane cu un sentiment de vinovatie de care vom reusi sa scapam cu greu pe parcursul vietii.

Desi exista posibilitatea de a ne cere iertare sau a adresa un ultim omagiu sau cateva cuvinte chiar inaintea inmormantarii, trebuie sa realizam ca atunci toti ochii vor fi atintiti asupra noastra. Daca vreti sa dati frau liber emotiilor sau ceea ce doriti sa transmiteti este mai intim, atunci solutia este sa faceti acest lucru in timpul priveghiului.

Chiar daca nu sunteti un membru al familiei, ci un prieten, fost coleg, fost partener sau aveti o alta legatura cu persoana decedata, suntem siguri ca apropiatii acesteia va vor permite sa ramaneti cateva minute in intimitate, doar dumneavoastra si trupul neinsufletit din sicriu. Astfel, va puteti lua o piatra de pe inima si va puteti continua viata cu sufletul impacat, chiar daca este absolut normal sa fiti afectat pe moment de respectivul deces.

Lasa un comentariu

*
*
*

Ne poti contacta oricand, noi lucram NON STOP

Articole recente

De ce se pazeste mortul? Intre mit si adevar – raspunsul pe care nu-l banuiati
07.06.2022

De ce se pazeste mortul? Intre mit si adevar – raspunsul pe care nu-l banuiati

Priveghiul reprezinta un rit precrestin care s-a pastrat in multe zone ale tarii noastre si inca ii este oferita simbolistica primara: despartirea celor vii de persoana decedata, inainte de trecerea acesteia…

Citeste mai mult
Cel mai negru scenariu: cum ne pregatim in caz de razboi?
12.05.2022

Cel mai negru scenariu: cum ne pregatim in caz de razboi?

Cel mai probabil, lucrurile nu vor degenera pana acolo, insa intotdeauna este mai bine sa fim prevazatori decat reactivi.

Citeste mai mult