Icon servicii funerare
Cum se tine postul negru? Practica, intre credinta, suferinta si limite fizice
06.04.2021 Servicii funerare Admin 0

Postul negru nu este atat despre a nu manca si a nu bea, ci despre o suferinta atat de mare si o simtire atat de profunda, incat aceste nevoi trupesti pur si simplu dispar.

Postul negru starneste printre cele mai multe dezbateri si nelamuriri in lumea duhovniceasca, tocmai de aceea am hotarat sa ii dedicam un articol, in care sa vorbim despre definitia acestuia, ce presupune, cand trebuie tinut si cand poate fi oprit.


Inca de la inceput, precizam ca nu exista un consens cu privire la notiunea respectiva, anumite fete bisericesti considerand ca enoriasii pot bea apa, pe cand altele interzic si aceasta practica. La fel se intampla si in cazul duratei, unii prelati indicand ziua calendaristica (de la ora 00:00 la 23:59), in timp ce altii spun ca infranarea trebuie sa tina "pana dupa apusul Soarelui" (ca in cazul Ramadanului) sau chiar "de la ora 18 pana a doua zi la ora 0".


Pentru a raspunde la intrebarea "Cum se tine postul negru?", consultam nu mai putin de patru surse. "Mai intai, trebuie luata o binecuvantare de la duhovnic pentru postul negru. Odata primita aceasta, trebuie sa inchideti anumite canale: sa nu mancati nimic, sa nu beti apa, dar nici sa nu primiti foarte multe informatii din exterior, de la televizor, de pe internet, din convorbirile cu ceilalti. Postul negru inseamna un intreg context, nu doar lipsa mancarii. De ce se inchid toate aceste canale? Ca sa poata fi deschis mai mult canalul catre Dumnezeu, adica sa va deschideti mai mult launtric catre Hristos si sa intariti mai mult rugaciunea. Este mult mai usor sa ne lipim de Dumnezeu atunci cand trupul nostru este un pic sleit, un pic smerit decat atunci cand suntem imbuibati cu mancare sau bombardati cu tot felul de informatii", explica preotul Constantin Sturzu.


Pe de alta parte, in cartea "Celalalt Noica - Marturii ale monahului Rafail Noica, insotite de cateva cuvinte de folos ale Parintelui Symeon", regasim urmatorul citat despre cum se tine postul negru: "Din punct de vedere fizic, acesta depinde de organismul fiecaruia. Dar valoarea lui nu vine din durata, ci depinde de perspectiva spirituala in care postesti (...) Toate nevointele ascetice trebuie subordonate cautarii smereniei si in mod practic este necesara binecuvantarea parintelui duhovnic".

Totodata, intrebat cum se tine postul negru corect, intre ce ore, Arhimandritul Petroniu Marin a raspuns: "Postul negru inseamna sa nu mananci sau sa bei ceva pana mai tarziu, adica pana dupa amiaza sau spre seara sau chiar pana a doua zi. Nu este un hotar fix al postului, acesta se face in functie de fiecare persoana in parte si de dispozitia trupeasca a fiecaruia. Dumnezeu primeste osteneala noastra asa cum o putem facem, ceea ce conteaza cel mai mult este scopul pentru care postim".


Insa de departe cea mai frumoasa paralela, cu atat mai mult cu cat ne apropiem de Saptamana Patimilor, este cea facuta de Cuviosul Paisie Aghioritul. Intrebat de ce inainte de Paste este mai usor sa tinem postul negru, acesta a raspuns: "In Saptamana Mare, este intristarea pentru Patimirile lui Hristos. Sa presupunem ca ti-a murit o persoana apropiata. Iti mai sta mintea la mancare? Atunci nu numai ca nu-ti mai pasa de mancare, dar nici macar apa nu-ti mai vine sa bei". Cu alte cuvinte, postul negru nu este atat despre a nu manca si a nu bea, ci despre o suferinta atat de mare si o simtire atat de profunda, incat aceste nevoi trupesti pur si simplu dispar.

Lasa un comentariu

*
*
*

Ne poti contacta oricand, noi lucram NON STOP

Articole recente

De ce se pazeste mortul? Intre mit si adevar – raspunsul pe care nu-l banuiati
07.06.2022

De ce se pazeste mortul? Intre mit si adevar – raspunsul pe care nu-l banuiati

Priveghiul reprezinta un rit precrestin care s-a pastrat in multe zone ale tarii noastre si inca ii este oferita simbolistica primara: despartirea celor vii de persoana decedata, inainte de trecerea acesteia…

Citeste mai mult
Cel mai negru scenariu: cum ne pregatim in caz de razboi?
12.05.2022

Cel mai negru scenariu: cum ne pregatim in caz de razboi?

Cel mai probabil, lucrurile nu vor degenera pana acolo, insa intotdeauna este mai bine sa fim prevazatori decat reactivi.

Citeste mai mult