Icon servicii funerare
Ce se scrie pe crucea mortului si ce inseamna mentiunea INRI?
29.01.2021 Servicii funerare Admin 0

Unul dintre cele mai importante produse funerare pe care le oferim in pachetele de inhumare, pe langa sicriul complet echipat, batiste, lumanari, icoane sfintite, este reprezentat de crucea de lemn inscriptionata

Unul dintre cele mai importante produse funerare pe care le oferim in pachetele de inhumare, pe langa sicriul complet echipat, batiste, lumanari, banuti, dolii, icoane sfintite, prosoape, platouri de coliva, colaci, pachete de post sau de dulce si vin, este reprezentat de crucea de lemn inscriptionata. 

Aceasta insoteste sicriul cu trupul neinsufletit la biserica, apoi la cimitir, fiind asezata langa mormant, de cele mai multe ori legata de crucea de piatra sau de monumentul funerar construit de familia defunctului.

Multi romani, care fie pregatesc o inmormantare, fie sunt curiosi cu privire la acest aspect religios, cauta pe internet raspunsul la intrebarea: "Ce se scrie pe crucea mortului?". Raspunsul la aceasta problema nu este unul standard, insa de obicei exista cel putin doua, daca nu chiar trei elemente comune tuturor crucilor ortodoxe inscriptionate. 

Este vorba despre numele si prenumele persoanei trecute in nefiinta, anul nasterii si al mortii (sau chiar datele complete, incluzand ziua si luna), precum si mentiunea INRI. Despre aceasta din urma vom vorbi in continuare, incercand sa aflam ce inseamna si care este semnificatia sa.

Conform Dictionarului Explicativ al Limbii Romane, I.N.R.I inseamna "Iisus Nazarineanul, Regele Iudeilor", iar aceasta prescurtare a fost inscriptionata pe crucea pe care a fost rastignit Mantuitorul, din ordinul lui Pilat din Pont, drept o justificare a condamnarii la crucificare. 

In traditia crestina, aceasta inscriptie s-a pastrat si apare astazi pe toate crucile decedatilor din cimitirele ortodoxe. Si in limba latina, expresia are aceleasi initiale, forma originala fiind "Iesus Nazarenus, Rex Iudaeorum". La greci, forma acestui acrostih este I.N.B.I, iar la slavi - I.H.Ц.I.

Pe langa curiozitatea legata de ce se scrie pe crucea mortului, o alta tine efectiv de obiectul format din doua lemne asezate perpendicular unul pe celalalt, reprezentand unul dintre cele mai puternice simboluri crestine. 

Principalul motiv pentru care crucea este prezenta pe tot traseul, fie de la spital, fie de la domiciliul defunctului, la capela si apoi la cimitir, este faptul ca, in credinta ortodoxa, aceasta ar fi necesara la Judecata de Apoi. Concret, in momentul in care ajunge in Rai, asteptand sa fie judecat pentru pacatele din timpul vietii, defunctul se va sprijini de cruce.

In alta ordine de idei, crucea este privita drept o legatura intre pamant si cer, intre viata pamanteana si cea vesnica, intre omenesc si dumnezeiesc. In acelasi timp, in mod evident, crucea aminteste si de patimile Mantuitorului, care si-a dat viata pentru noi, suferind in mod cumplit in timp ce era rastignit pe cele doua lemne batute perpendicular unul pe celalalt.

Revenind la ce se scrie pe crucea mortului, trebuie precizat ca, in trecut, existau mesteri specializati in sculptarea crucilor de lemn, ei fiind bineinteles responsabili si de marcajul I.N.R.I. 

In prezent, insa, crucile de lemn sunt simple, iar mentiunile specifice, mentionate anterior, sunt pictate cu vopsea de culoare neagra. In traditia crestina, crucea de lemn poate fi inlocuita cu una de piatra sau cu un monument funerar numai dupa 6 luni de la decesul persoanei in cauza.

Lasa un comentariu

*
*
*

Ne poti contacta oricand, noi lucram NON STOP

Articole recente

De ce se pazeste mortul? Intre mit si adevar – raspunsul pe care nu-l banuiati
07.06.2022

De ce se pazeste mortul? Intre mit si adevar – raspunsul pe care nu-l banuiati

Priveghiul reprezinta un rit precrestin care s-a pastrat in multe zone ale tarii noastre si inca ii este oferita simbolistica primara: despartirea celor vii de persoana decedata, inainte de trecerea acesteia…

Citeste mai mult
Cel mai negru scenariu: cum ne pregatim in caz de razboi?
12.05.2022

Cel mai negru scenariu: cum ne pregatim in caz de razboi?

Cel mai probabil, lucrurile nu vor degenera pana acolo, insa intotdeauna este mai bine sa fim prevazatori decat reactivi.

Citeste mai mult