Icon servicii funerare
Ce se intampla dupa ce mori? Credinte si obiceiuri romanesti stravechi
15.09.2021 Servicii funerare Admin 0

„Ce se intampla dupa ce mori” este o intrebare pe care ne-am pus-o cu totii, desi multi dintre noi au facut-o in taina, fara sa discute una dintre cele mai mari dileme ale omenirii

„Ce se intampla dupa ce mori” este o intrebare pe care ne-am pus-o cu totii, desi multi dintre noi au facut-o in taina, fara sa discute una dintre cele mai mari dileme ale omenirii. Diferite credinte, ramuri ale stiintei, filosofi si scriitori au incercat sa desluseasca aceasta taina, insa nimeni dintre cei de pe Pamant nu a reusit sa descopere adevarul.

Cu toate acestea, popoarele stravechi pareau sa fie mai apropiate de tainele trecerii dintre viata si moarte, iar romanii nu reprezinta o exceptie. Tocmai de aceea, am adunat cateva credinte stravechi romanesti referitoare la raspunsul la una dintre cele mai dificile intrebari din lume: ce se intampla dupa ce mori?

Semne ale mortii in credinta romana

Spre deosebire de alte religii, geto-dacii considerau ca omul plange la nastere pentru ca presimte greutatile pe care viata i le va pune in brate si rade inainte de a muri pentru ca va fi eliberat de o povara nespusa. Pentru ei, moartea arata ca Zeita Mama, care avea sa ii protejeze pentru totdeauna in lumea de dincolo.

Cu timpul, romanii au observat si au adunat diferite semne care vestesc apropierea mortii. Unele dintre ele sunt cunoscute de toata lumea (de exemplu, cantecul cucuvelei aduce moartea), altele sunt mai putin populare (de pilda, daca unul dintre miri pierde ceva in momentul in care se intoarce de la nunta sa, acela nu va trai mult).

O alta credinta a romanilor se refera la faptul ca nu este bine sa iti „iscodesti” moartea. Satul traditional nu incuraja curiozitatea legata de acest moment inevitabil din viata oricui. In mod paradoxal, folclorul si traditiile romanesti nu s-au tinut departe de acest subiect, pe care il tratau cu interes si chiar ironie uneori. Gandeste-te doar la balada Miorita, la Legenda Mesterului Manole sau la Cimitirul Vesel din Sapanta.

Ce se intampla dupa moarte si cum ii ajutam pe cei care au trecut pe lumea cealalta?

Desi nu se stie cu exactitate ce se intampla atunci cand un om moare, exista anumite rituri si obiceiuri pe care cei ramasi in urma le infaptuiesc atat pentru a-l ajuta pe cel trecut in nefiinta sa ajunga cu usurinta in Lumea Celor Drepti, cat si pentru a aduce alinare celor care il plang. 

Romanii crestin-ortodocsi respecta obiceiurile traditionale care indica pasii care trebuie urmati imediat dupa deces, inainte si dupa depunerea in sicriu, in cadrul desfasurarii priveghiului, unde cunoscutii vin sa isi ia ramas bun de la raposat. La fel de important este si locul de veci, unde corpul se va odihni si care va ramane un loc pe care cei dragi il vor vizita ocazional pentru a aprinde lumanari si pentru a-si aminti de persoana pierduta. 

Slujba de inmormantare, prohodul si ritualul de ingropare sunt la fel de importante pentru crestinii ortodocsi, precum si rugaciunile, pomenirea si alte obiceiuri specifice fiecarei regiuni din tara. Multe dintre aceste traditii exista inca din vremuri stravechi si au fost pastrate pana in ziua de astazi.

Casa noastra de servicii funerare va ajuta in fiecare etapa a acestui proces, astfel incat dumneavoastra si cei dragi sa ii acordati celui plecat dintre noi tot respectul cuvenit. Va suntem alaturi in acest moment si va puteti baza pe noi in acest demers.

Lasa un comentariu

*
*
*

Ne poti contacta oricand, noi lucram NON STOP

Articole recente

De ce se pazeste mortul? Intre mit si adevar – raspunsul pe care nu-l banuiati
07.06.2022

De ce se pazeste mortul? Intre mit si adevar – raspunsul pe care nu-l banuiati

Priveghiul reprezinta un rit precrestin care s-a pastrat in multe zone ale tarii noastre si inca ii este oferita simbolistica primara: despartirea celor vii de persoana decedata, inainte de trecerea acesteia…

Citeste mai mult
Cel mai negru scenariu: cum ne pregatim in caz de razboi?
12.05.2022

Cel mai negru scenariu: cum ne pregatim in caz de razboi?

Cel mai probabil, lucrurile nu vor degenera pana acolo, insa intotdeauna este mai bine sa fim prevazatori decat reactivi.

Citeste mai mult