Icon servicii funerare
Cand se fac pomeni dupa inmormantare?
16.08.2021 Servicii funerare Admin 0

La pomenirea de 40 de zile, se pregatesc atat o icoana, cat si un colac. Din colac, preotul va scoate particica pe care o va aseza apoi pe icoana si din care va imparti spre gustare rudelor decedatului

Soroacele de pomenire individuala a celor plecati dintre noi sunt prilejuri importante pentru a ne aminti de acestia si de a le cinsti memoria. Conform traditiei Bisericii Ortodoxe, viata unui om nu se sfarseste odata cu pierderea trupului, ci dainuie dincolo de acesta. 

Tocmai din acest motiv, crestinii nu uita de cei trecuti in nefiinta dupa inmormantarea acestora, ci le pomenesc numele si se preocupa de rugaciuni pentru acestia. Iata, dupa cum spun dogmele bisericesti, care sunt intervalele de timp la care se fac pomenirile:

    • La 3 zile dupa deces - aceasta data coincide, de regula, cu ziua inmormantarii, in cinstea Sfintei Treimi si a Invierii din morti a Mantuitorului a treia zi;
    • La 9 zile dupa deces - pentru “ca raposatul sa se invredniceasca de partasia cu cele 9 cete ingeresti si in amintirea ceasului al noualea, cand Domnul, inainte de a muri pe cruce, a fagaduit talharului raiul pe care ne rugam sa-l mosteneasca si mortii nostrii”;
    • La 40 de zile - in amintirea Inaltarii la cer a Domnului, care a avut loc la 40 de zile dupa Inviere, “pentru ca tot asa sa se inalte si sufletul raposatului la ceruri”;
    • La trei, sase si noua luni - in cinstea Sfintei Treimi;
    • La un an - dupa exemplul crestinilor din vechime, care in fiecare an praznuiau ziua mortii martirilor si a sfintilor ca zi de nastere a acestora pentru viata de dincolo;
    • In fiecare an, pana la sapte ani de la deces - amintind astfel de cele sapte zile ale creatiei.

Prin urmare, avand in vedere toate aceste date importante, dar si pregatirilor pentru parastas, este recomandat sa luati legatura cu agentul de servicii funerare, care va stabili impreuna cu preotul data si ora la care va avea loc pomenirea. 



Care sunt datele in care nu se tin pomeniri?

In primul rand, trebuie retinut ca soroacele nu se tin in orice zi a saptamanii, ci mai ales martea, joia si sambata. De asemenea, nu se vor face parastase in urmatoare zile si perioade din cursul anului:

    • In duminicile de peste an, pentru ca duminica, amintind de Ziua Invierii, e zi de bucurie, nu de intristare.
    • In cele douasprezece zile dintre Nasterea si Botezul Domnului. Chiar daca in unele biserici se fac parastase duminica, cel putin in duminicile Penticostarului, adica in cele dintre Pasti si Rusalii, nu se cuvine nicidecum sa se faca parastase, pentru a nu se intuneca bucuria Praznicului Cel Mare al Invierii.
    • De la lasatul secului de carne pana la sambata intai din Postul Mare, sambata Sf. Teodor.
    • Din sambata Floriilor pana in Duminica Tomei.
    • In timpul Postului Mare, nu se face parastas in zilele de rand (luni, marti, miercuri, joi, vineri), deoarece in aceste zile nu se face liturghie obisnuita sau deplina.
    • Este de mentionat ca pomenirile sa se faca legate de savarsirea Sfintei Liturghii, aceasta fiind cea mai importanta slujba de mijlocire pentru cei plecati in lumea celor drepti. Daca nu este posibil de fiecare data, atunci cel putin la 40 de zile, la un an si la sapte ani, ar fi de dorit ca parastasul sa urmeze dupa Sfanta Liturghie.

Ce alte indicatii mai exista cu prevedere la slujba de pomenire?

    • La pomenirea de 40 de zile, se pregatesc atat o icoana, cat si un colac. Din colac, preotul va scoate particica pe care o va aseza apoi pe icoana si din care va imparti spre gustare rudelor decedatului.
    • Se obisnuieste ca, la 40 de zile si un la an, sa se ofere diferite lucruri si mai ales imbracaminte si incaltaminte, obiecte de uz casnic, etc. De asemenea, exista si obiceiul sa se imparta de fiecare data farfurii cu mancare, cani sau pahare, si linguri sau furculite: sase, douasprezece, douazeci si patru. Pentru acest lucru puteti face apel la firma de servicii funerare, care va pregati cu atentie pachetele de pomana ce contin preparate, in functie de preferintele dumneavoastra.
    • Familia trebuie sa aiba grija ca raposatul sa fie pomenit cat mai mult cu putinta in cadrul Sfintei Liturghii. De aceea, dupa pomenirea de 40 de zile, este bine sa se dea preotului un pomelnic pentru patruzeci de zile (numit sarindar), ori pentru un an, pe care acesta sa-l pomeneasca la toate Sfintele Liturghii pe care le savarseste in biserica.
    • In fiecare din sambetele Postului Mare, pentru cei decedati dupa sarbatoarea Sfintei Invieri din anul precedent, rudele "poarta capetele", adica fac pomeniri pentru sufletul acestuia, aducand la biserica prescuri (capete), coliva si vin. Preotul, cu acest prilej, savarseste slujba parastasului.
    • Daca una din zilele de parastas cade intr-o data sau perioada in care, conform randuielilor bisericesti, nu se fac pomeniri, atunci este bine ca slujba respectiva sa se faca mai inainte pentru ca, atunci cand vine sorocul respectiv, slujba sa fie deja savarsita. 
    • Pentru toate astfel de pomeniri este nevoie de coliva, colac, vin si lumanari. Consultati oferta de pe site sau luati legatura cu un agent de la Casa Bucur – Servicii Funerare, pentru mai multe detalii
    • Daca zilele de pomenire coincid cu pomenirea altor raposati, este bine ca slujba sa se faca in comun si nu separat, deoarece, atunci cand rugaciunea are un caracter colectiv, este mai puternica.

Lasa un comentariu

*
*
*

Ne poti contacta oricand, noi lucram NON STOP

Articole recente

De ce se pazeste mortul? Intre mit si adevar – raspunsul pe care nu-l banuiati
07.06.2022

De ce se pazeste mortul? Intre mit si adevar – raspunsul pe care nu-l banuiati

Priveghiul reprezinta un rit precrestin care s-a pastrat in multe zone ale tarii noastre si inca ii este oferita simbolistica primara: despartirea celor vii de persoana decedata, inainte de trecerea acesteia…

Citeste mai mult
Cel mai negru scenariu: cum ne pregatim in caz de razboi?
12.05.2022

Cel mai negru scenariu: cum ne pregatim in caz de razboi?

Cel mai probabil, lucrurile nu vor degenera pana acolo, insa intotdeauna este mai bine sa fim prevazatori decat reactivi.

Citeste mai mult