Icon servicii funerare
Cand se inlocuieste crucea de lemn? O decizie intre credinta si necesitate
14.10.2020 Servicii funerare Admin 0

Una dintre cele mai frecvente intrebari ale rudelor celor trecuti in nefiinta este cand se inlocuieste crucea de lemn de la cimitir cu una "definitiva". In continuare, vom raspunde la aceasta intrebare, privind-o din doua perspective.

Crucea reprezinta unul dintre cele mai importante simboluri crestine, nelipsind in timpul slujbei de inhumare si fiind apoi amplasata la mormantul defunctului. Conform traditiei, aceasta trebuie sa fie din lemn si sa aiba patru inscrisuri: mentiunea I.N.R.I (Iisus Nazarineanul, Regele Iudeilor), numele persoanei, data nasterii (sau anul) si data mortii (sau anul). 

Una dintre cele mai frecvente intrebari ale rudelor celor trecuti in nefiinta este cand se inlocuieste crucea de lemn de la cimitir cu una "definitiva". In continuare, vom raspunde la aceasta intrebare, privind-o din doua perspective.

Cand se inlocuieste crucea de lemn? Perspectiva religioasa

Conform fetelor bisericesti consultate, in traditia rurala, crucea este necesara in momentul infatisarii la Judecata de Apoi, considerandu-se ca adormitul se va prinde de aceasta. In general, insa, crucea este simbolul medierii dintre pamant si cer, al despartirii trupului de suflet si al marii treceri dintre viata pamanteasca si viata vesnica. Crucea de lemn insoteste trupul celui decedat pana la mormant si ramane acolo o anumita perioada.

De obicei, acest interval este de un an, dupa care crucea se inlocuieste cu una mai temeinica, din marmura sau din alt material, asa cum vom vedea mai jos. Alte surse limiteaza aceasta perioada la sase luni, cazand insa de acord ca obiectul de cult crestin va trebui substituit cu altul mai durabil, pe care sa apara aceleasi patru mentiuni enumerate mai sus.

Cand se inlocuieste crucea de lemn? Perspectiva practica

Din perspectiva practica, insa, raspunsul la aceasta intrebare este unul mult mai simplu. Tinand cont de faptul ca o cruce din lemn este vulnerabila atat la intemperii, fie ca vorbim despre ploaie sau ninsoare, cat si la furt, aceasta se va inlocui in momentul in care devine inestetica, inutilizabila sau, pur si simplu, atunci cand dispare.

"In spiritualitatea rasariteana, crucea funerara este simbolul cel mai elocvent al capacitatii Bisericii de a pune impreuna contrariile: moartea si invierea. Iata de ce crucea asezata la capataiul mortilor nu este un semn al mortii, ci semn al unui somn spre inviere (...) Indiferent insa de incarcatura simbolica a arhitecturii funerare, atat timp cat crucea funerara exista, ea constituie stindardul identitatii spirituale a celui ce odihneste in preajma ei", arata Dr. Diac. Stefan L. Toma pe site-ul crestinortodox.ro.

Cu ce se inlocuieste crucea de lemn? Exemple de monumente funerare

In momentul in care crucea de lemn trebuie inlocuita, puteti opta pentru un monument funerar realizat de catre specialistii nostri. Executam si comercializam orice fel de monument, indiferent de forma, dimensiuni si material, si asiguram transportul catre orice cimitir din Bucuresti sau judetul Ilfov. Ceea ce trebuie sa faceti dumneavoastra este sa alegeti si sa ne comunicati:

- materialul (granit, marmura, mozaic);
- dimensiunile (pentru un loc de veci standard, cu latimea de 1,2 metri, dublu sau cu alte dimensiuni);
- confesiunea religioasa (executam monumente inclusiv pentru alte religii, aceasta informatie fiind esentiala pentru stabilirea simbolurilor gravate);
- design-ul preferat (alegerea tine exclusiv de preferintele dumneavoastra, oferta fiind una extrem de variata).

Lasa un comentariu

*
*
*

Ne poti contacta oricand, noi lucram NON STOP

Articole recente

De ce se pazeste mortul? Intre mit si adevar – raspunsul pe care nu-l banuiati
07.06.2022

De ce se pazeste mortul? Intre mit si adevar – raspunsul pe care nu-l banuiati

Priveghiul reprezinta un rit precrestin care s-a pastrat in multe zone ale tarii noastre si inca ii este oferita simbolistica primara: despartirea celor vii de persoana decedata, inainte de trecerea acesteia…

Citeste mai mult
Cel mai negru scenariu: cum ne pregatim in caz de razboi?
12.05.2022

Cel mai negru scenariu: cum ne pregatim in caz de razboi?

Cel mai probabil, lucrurile nu vor degenera pana acolo, insa intotdeauna este mai bine sa fim prevazatori decat reactivi.

Citeste mai mult