Icon servicii funerare
Cand cineva drag pleaca dintre noi, orice reactie este normala
27.11.2020 Servicii funerare Admin 0

Experienta noastra indelungata in oferirea de servicii funerare ne-a permis sa fim martorii unui numar mare de situatii diferite, in care am observat comportamentul persoanelor suferinde

Fiecare om trece, cel putin o data in viata, prin momentele cumplite ale pierderii unei persoane dragi. Fie ca vorbim despre parinti, bunici sau alti membri ai familiei, rude mai indepartate cum ar fi veri sau nepoti de unchi sau simpli prieteni din copilarie ori colegi de munca, niciodata nu este usor.

Experienta noastra indelungata in oferirea de servicii funerare ne-a permis sa fim martorii unui numar mare de situatii diferite, in care am observat comportamentul persoanelor suferinde. Ce va putem spune cu certitudine, stiind ca acest lucru va alina doar o mica parte din durerea pe care o simtiti, este ca, atunci cand cineva drag pleaca dintre noi, orice reactie este normala.

Mai exact, veti trece pe rand prin toate starile posibile, de la cele negative precum furie la cele pozitive precum acceptare. Intre acesti doi piloni care definesc drumul de la primirea vestii tragice la reluarea cat de cat normala a vietii, va trebui sa parcurgeti o serie de trairi de care probabil nici dumneavoastra nu credeati ca sunteti capabil.

In continuare, vom aplica asa-numitele "stadii ale dureri", dezvoltate de psihiatrul american de origine elvetiana Elisabeth Kubler-Ross in anul 1969, la situatia foarte specifica a plecarii dintre noi a cuiva drag. 

Parcurgand randurile urmatoare, fie veti realiza ca reactiile dumneavoastra au fost perfect normale, in cazul in care ati trecut deja printr-o astfel de incercare, fie veti sti cum sa va gestionati mai bine durerea, pentru o eventuala lovitura din partea vietii.

Cele 5 stadii ale durerii, atunci cand cineva drag pleaca dintre noi

1. Negarea. In prima faza, veti avea tendinta de a va refugia intr-o realitate paralela, in care decesul persoanei apropiate nu s-a produs. Este normal ca, in primele minute sau ore, sa nu realizati sau sa nu doriti sa acceptati ceea ce s-a intamplat. Totusi, in momentul in care ajungeti singur, fara nicio alta interventie, la concluzia ca moartea este implacabila, veti putea trece la etapa urmatoare;

2. Furia. Multe persoane nu inteleg importanta furiei atunci cand cineva drag pleaca dintre noi sau incearca sa si-o reprime. Adevarul este, insa, ca o astfel de descarcare va va ajuta sa eliminati toate emotiile negative si sa treceti la urmatoarele trei stadii, care incep deja calea catre vindecare. Atentie, nu catre uitare, intrucat acest lucru nu este posibil si nici de dorit, avand in vedere ca vorbim despre o persoana importanta din viata dumneavoastra;

3. Negocierea. Un pas dureros, dar necesar, este cel al negocierii, in care incepem sa ne intrebam "ce-ar fi fost daca" si putem ajunge chiar sa ne invinovatim pentru decesul care a avut loc in familie sau in cercul nostru de prieteni. 

O astfel de abordare este de inteles din punct de vedere uman, insa concluzia va fi intotdeauna aceeasi: nu puteati schimba nimic si, mai ales, nu va puteti ascunde de adevar si de efectele sale; 

4. Depresia. De obicei, depresia se instaleaza dupa inmormantare, cand va linistiti si incepeti sa resimtiti din ce in ce mai tare lipsa persoanei care a trecut in nefiinta. La fel ca in cazul afectiunii care poarta acelasi nume, veti simti un amalgam de sentimente: frustrare, tristete apasatoare, regret, lipsa oricarei sperante. O vorba buna de incurajare si o imbratisare tacuta din partea celor apropiati pot ajuta, insa de obicei doar timpul vindeca o astfel de rana;

5. Acceptarea. Veti sti cu siguranta cand atingeti aceasta ultima etapa a durerii, intrucat veti simti ca vi s-a luat o uriasa piatra de pe inima. Nimic nu se compara cu sentimentul de usurare din momentul in care realizati ca ati parcurs un drum atat de sinuos, care v-a pus la grea incercare toata fiinta. 

Nu sunteti sub nicio forma vinovat de ceea ce s-a intamplat, nu puteati preveni tragedia si, tinand cont de firescul vietii, singurul lucru pe care il puteti face este sa mergeti mai departe, cu capul sus. Cu siguranta, asta si-ar fi dorit si parintele, fratele, sotia sau prietenul dumneavoastra!

Lasa un comentariu

*
*
*

Ne poti contacta oricand, noi lucram NON STOP

Articole recente

De ce se pazeste mortul? Intre mit si adevar – raspunsul pe care nu-l banuiati
07.06.2022

De ce se pazeste mortul? Intre mit si adevar – raspunsul pe care nu-l banuiati

Priveghiul reprezinta un rit precrestin care s-a pastrat in multe zone ale tarii noastre si inca ii este oferita simbolistica primara: despartirea celor vii de persoana decedata, inainte de trecerea acesteia…

Citeste mai mult
Cel mai negru scenariu: cum ne pregatim in caz de razboi?
12.05.2022

Cel mai negru scenariu: cum ne pregatim in caz de razboi?

Cel mai probabil, lucrurile nu vor degenera pana acolo, insa intotdeauna este mai bine sa fim prevazatori decat reactivi.

Citeste mai mult