Icon servicii funerare
Ajutorul de inmormantare 2021: care este valoarea lui si cum se obtine?
25.02.2021 Servicii funerare Admin 0

Ajutorul de inmormantare 2021 este de 5.429 de lei pentru decesul asiguratului sau pensionarului, respectiv 2.715 lei pentru decesul unui membru al familiei sale

UPDATE 2022: Citeste si S-a majorat ajutorul de inmormantare. Ce valoare are si cum il accesati?


Ajutorul de inmormantare pe 2021 s-ar putea micsora cu 49 de lei pentru decesul asiguratului sau pensionarului, respectiv cu 25 de lei pentru decesul unui membru al familiei acestuia, in conformitate cu proiectul legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul curent. 

Explicatia guvernantilor este aceea ca sporul respectiv este corelat cu castigul salarial mediu brut utilizat la stabilirea cuantumului asigurarilor sociale. Astfel, daca in 2020 ambele erau de 5.429 de lei, in acest an castigul salarial mediu brut a scazut la 5.380 de lei.

Momentan, insa, legea bugetului asigurarilor sociale de stat este inca in dezbatere si, cum aceasta prevede ca "ajutorul de inmormantare nu poate fi mai mic decat valoarea castigului salarial mediu brut", guvernantii ar putea pastra cuantumul actual. 

Acesta este de 5.429 de lei pentru decesul asiguratului sau pensionarului, respectiv 2.715 lei pentru decesul unui membru al familiei sale, incepand cu 9 ianuarie 2020, conform Casei Nationale de Pensii Publice (CNPP). Iata, in continuare, cateva consideratii cu privire la acest spor, oferite de catre sursa mentionata anterior:

Cine beneficiaza de ajutorul de inmormantare pe 2021? In cazul decesului asiguratului sau pensionarului, sporul se acorda unei singure persoane, care poate fi:

- sotul/sotia supravietuitoare;
- copilul;
- parintele;
- tutorele;
- curatorul;
- orice alta persoana, care dovedeste cu acte ca a suportat cheltuielile legate de deces, daca nu exista cereri din partea persoanelor enumerate mai sus.


In cazul decesului unui membru al familiei asiguratului sau pensionarului, acesta din urma va beneficia de ajutorul de inmormantare 2021. Conform legii, sintagma "membru de familie" se defineste prin:

- sot/sotie;
- copii proprii, adoptati, aflati in plasament familial sau incredintati spre crestere si educare (in varsta de maximum 18 ani fara continuarea studiilor, maximum 26 de ani cu continuarea studiilor, respectiv indiferent de varsta, daca acestia au devenit inapti de munca inaintea implinirii varstei de 18 sau 26 de ani);
- parintii sau bunicii oricaruia dintre soti (cel decedat sau cel supravietuitor).


Care sunt actele necesare acordarii ajutorului de inmormantare pe 2021? Conform CNPP, actele necesare sunt urmatoarele:

- cerere pentru acordarea ajutorului de deces;
- certificat de deces (in original si copie);
- actul de identitate al solicitantului (in original si copie);
- acte prin care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul sau calitatea de tutore (in original si copie);
- dovada ca solicitantul a suportat cheltuielile legate de inmormantare (in original si copie);
- acte doveditoare suplimentare, pentru situatiile particulare prezentate mai sus (spre exemplu, copiii de pana la 26 de ani care inca se aflau in proces de continuare a studiilor);
- adeverinta eliberata de angajator, care sa certifice ca persoana decedata era asigurata.


Cine acorda ajutorul de inmormantare pe 2021 si in cat timp? Acest spor este acordat de catre Casa Teritoriala de Pensii, in maximum 3 zile lucratoare de la momentul solicitarii. In cazul in care persoana decedata era somera (sau un membru al familiei acesteia), sporul se elibereaza de catre institutia care gestioneaza bugetul asigurarilor pentru somaj. Pentru acest ultim caz, este nevoie si de o declaratie pe proprie raspundere a solicitantului, privind faptul ca persoana decedata nu era asigurata.

Lasa un comentariu

*
*
*

Ne poti contacta oricand, noi lucram NON STOP

Articole recente

De ce se pazeste mortul? Intre mit si adevar – raspunsul pe care nu-l banuiati
07.06.2022

De ce se pazeste mortul? Intre mit si adevar – raspunsul pe care nu-l banuiati

Priveghiul reprezinta un rit precrestin care s-a pastrat in multe zone ale tarii noastre si inca ii este oferita simbolistica primara: despartirea celor vii de persoana decedata, inainte de trecerea acesteia…

Citeste mai mult
Cel mai negru scenariu: cum ne pregatim in caz de razboi?
12.05.2022

Cel mai negru scenariu: cum ne pregatim in caz de razboi?

Cel mai probabil, lucrurile nu vor degenera pana acolo, insa intotdeauna este mai bine sa fim prevazatori decat reactivi.

Citeste mai mult