Icon servicii funerare
Totul despre ajutorul de inmormantare 2020 - cu cat a fost majorat la inceputul anului?
04.02.2020 Servicii funerare Admin 0

Iata, in continuare, cateva consideratii legate de ajutorul de inmormantare oferit in anul 2020, conform CNPP

Ajutorul de inmormantare a fost majorat, incepand cu prima luna din 2020, de la 5.163 de lei la 5.429 de lei, in cazul decesului asiguratului sau al pensionarului. In acelasi timp, indemnizatia oferita de stat in cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului a crescut de la 2.582 de lei la 2.715 lei. Modificarile au intrat in vigoare pe 9 ianuarie 2020, conform Casei Nationale de Pensii Publice (CNPP).

Iata, in continuare, cateva consideratii legate de ajutorul de inmormantare oferit in anul 2020, conform CNPP:

1. In cazul caror decese se acorda? In cazul decesului persoanelor asigurate, pensionarilor sau unui membru de familie al acestor doua categorii (care nu era nici asigurat, nici pensionar la momentul decesului);

2. Cine sunt beneficiarii? Trebuie precizat de la bun inceput ca beneficiarul ajutorului de inmormantare 2020 va fi o singura persoana. Iata cine poate fi aceasta:

a) In cazul decesului asiguratului sau al pensionarului:

Ajutorul de inmormantare se acorda sotului supravietuitor, copilului, parintelui, tutorelui, curatorului sau, in lipsa acestora, oricarei persoane care dovedeste, prin acte, ca a suportat cheltuielile de inmormantare, daca nu exista solicitari din partea persoanelor enumerate mai sus.

b) In cazul decesului unui membru de familie al asiguratului / pensionarului:

Ajutorul de inmormantare se acorda asiguratului sau pensionarului. Iata, insa, ce se intelege din punct de vedere legal prin "membru de familie": sotul / sotia, parintii / bunicii oricaruia dintre soti si copiii naturali, copiii adoptati si cei aflati in plasament familial sau incredintati spre crestere si educatie respectivei familii.

Este important de stiut ca ajutorul de inmormantare 2020 se acorda copiilor care nu au implinit inca varsta de 18 ani sau care se afla in proces de finalizare a studiilor (insa fara a depasi varsta de 26 de ani).

3. Cum a crescut cuantumul ajutorului de deces? Ajutorul de inmormantare este, asa cum am precizat deja, de 5.429 de lei (respectiv 2.715 lei), cresterile fata de anii precedenti fiind simtitoare. Astfel, in 2017 acesta era de 3.131 de lei (respectiv 1.566 de lei), in 2018 - 4.162 de lei (2.081 de lei), iar in 2019 - 5.163 de lei (2.582 de lei).

4. Cine acorda ajutorul de inmormantare? Acesta se acorda la cerere, in termen de 3 zile lucratoare, de catre Casa teritoriala de pensii (in cazul decesului pensionarului, asiguratului sau unui membru din familia acestuia), respectiv de catre institutia care gestioneaza bugetul asigurarilor pentru somaj (in cazul decesului somerului, respectiv al unui membru din familia acestuia).

5. Care sunt actele necesare acordarii ajutorului de inmormantare? Pentru a beneficia de aceasta indemnizatie, trebuie sa prezinti urmatoarele acte:

- cerere de acordare a ajutorului de inmormantare;

- certificatul de deces, in original si copie;

- cartea de identitate a solicitantului, in original si copie;

- actul care atesta gradul de rudenie cu decedatul sau, dupa caz, calitatea de tutore, curator sau mandatar, in original si copie;

- dovada ca solicitantul a suportat cheltuielile de inmormantare, in original si copie;

- adeverinta eliberata de angajator, din care sa rezulte ca persoana decedata avea calitatea de asigurat la data decesului.

Pentru alte informatii utile, dar si servicii si produse funerare de calitate, apelati cu incredere la Casa Bucur.

Lasa un comentariu

*
*
*

Ne poti contacta oricand, noi lucram NON STOP

Articole recente

De ce se pazeste mortul? Intre mit si adevar – raspunsul pe care nu-l banuiati
07.06.2022

De ce se pazeste mortul? Intre mit si adevar – raspunsul pe care nu-l banuiati

Priveghiul reprezinta un rit precrestin care s-a pastrat in multe zone ale tarii noastre si inca ii este oferita simbolistica primara: despartirea celor vii de persoana decedata, inainte de trecerea acesteia…

Citeste mai mult
Cel mai negru scenariu: cum ne pregatim in caz de razboi?
12.05.2022

Cel mai negru scenariu: cum ne pregatim in caz de razboi?

Cel mai probabil, lucrurile nu vor degenera pana acolo, insa intotdeauna este mai bine sa fim prevazatori decat reactivi.

Citeste mai mult