Icon servicii funerare
Iata ce trebuie sa stiti despre despagubirea in caz de deces prin accident in munca
29.10.2018 Servicii funerare Admin 0

​In cazul decesului unei persoane asigurate, fie ca urmare a unui accident de munca, fie din cauza unei boli profesionale, aceasta beneficiaza de despagubire.

Trebuie sa stiti ca, in cazul unui astfel de deces, o singura persoana va beneficia de despagubire, fie aceasta sotul/sotia, parintele, tutorele, mostenitorul, copilul sau, in lipsa acestor persoane, va beneficia cel care dovedeste ca a suportat cheltuielile in urma decesului.

Pentru inceput, va trebui completata cererea pentru obtinerea despagubirii in caz de deces, care se va depune la sediul firmei de asigurari, alaturi de actele si documentele din care rezulta dreptul solicitantului, potrivit legii din prezent. Iata care sunt actele de care aveti nevoie pentru a beneficia de aceasta despagubire:

- Cerere-tip cu privire la solicitarea drepturilor de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, prevazuta in anexa nr.13 la prezentele norme metodologice si la anexa nr.5 la Ordinul nr. 213/2009
- Certificatul de deces in original si in copie
- Certificatul medical constatator al decesului in caz de boala profesionala
- Actul de identitate si actul de stare civila al solicitantului
- Documentele justificative din care rezulta ca au fost suportate cheltuielile de deces.

Dupa depunerea acestor acte, firma de asigurari are la dispozitie o perioada de 20 de zile de la data depunerii pentru a admite sau pentru a respinge cererea. Decizia va trebui comunicata in scris, fiind adresata persoanei solicitante in termen de 5 zile de la emiterea acesteia.

Conform legislatiei, totalul despagubirii este de 4 salarii medii brute (comunicate de Institutul National de Statistica). Dupa ce suma despagubirii a fost stabilita, se va efectua plata, in termen de 15 zile de la data transmiterii deciziei. Dupa ce plata a fost efectuata, firma de asigurari va trebui sa inscrie acest lucru pe versoul certificatului de deces, cu mentiunea "Achitat despagubire in caz de deces, Nr. 346/2002", alaturi de data, semnatura si stampila aferenta.

Despagubirea va fi acordata de casa teritoriala de pensii, pe raza careia isi are domiciliul persoana solicitanta. Dupa aceasta, daca este cazul, casa teritoriala va efectua decontarea cu casa de pensii care a inregistrat accidentul de munca/boala profesionala, trimitand un dosar in copie, pe care se mentioneaza "conform cu originalul".

Obligatiile privind comunicarea revin si persoanelor asigurate cum ar fi:

- asociat unic, asociati, comanditari sau actionari;
- persoane autorizate sa desfasoare activitati independente;
- persoane angajate in institutii internationale;
- administratori sau manageri;
- membri ai asociatiei familiale;
- alte persoane interesate, care isi desfasoara activitatea pe baza altor raporturi juridice decat cele                 mentionate anterior;
- proprietari de bunuri si/sau arendasi de suprafete agricole;
- proprietari de bunuri si/sau arendasi de suprafete forestiere;
- persoane care desfasoara activitati agricole in cadrul gospodariilor individuale;
- persoane care desfasoara activitati private in domeniul forestier
- membri ai societatilor agricole;
- urmasilor acestora, in cazul in care accidentul de munca s-a soldat cu decesul asiguratului.
 
In urma decesului, dupa clarificarea despagubirii, urmatorul pas este cel al inmormantarii defunctului. Pentru aceasta procedura puteti opta oricand pentru serviciile funerare oferite de Casa Funerara Bucur, care se va ocupa de tot ce tine de acest funest eveniment. Pentru orice informatii necesare, ne puteti contacta la orice ora din zi sau din noapte, iar noi va vom oferi consultanta necesara pentru ca dumneavoastra sa faceti alegerea cuvenita.
 

Lasa un comentariu

*
*
*

Ne poti contacta oricand, noi lucram NON STOP

Articole recente

De ce se pazeste mortul? Intre mit si adevar – raspunsul pe care nu-l banuiati
07.06.2022

De ce se pazeste mortul? Intre mit si adevar – raspunsul pe care nu-l banuiati

Priveghiul reprezinta un rit precrestin care s-a pastrat in multe zone ale tarii noastre si inca ii este oferita simbolistica primara: despartirea celor vii de persoana decedata, inainte de trecerea acesteia…

Citeste mai mult
Cel mai negru scenariu: cum ne pregatim in caz de razboi?
12.05.2022

Cel mai negru scenariu: cum ne pregatim in caz de razboi?

Cel mai probabil, lucrurile nu vor degenera pana acolo, insa intotdeauna este mai bine sa fim prevazatori decat reactivi.

Citeste mai mult