Icon servicii funerare
De ce se impart coliva, colaci si vin la pomana si parastas?
03.04.2020 Servicii funerare Admin 0

Impartirea de coliva, colaci si vin la pomana si parastas este importanta atat pentru sufletul decedatului, pentru cei care primesc respectivele alimente, dar mai ales pentru noi, cei care le oferim. Prin acest gest, devenim increzatori si linistiti ca persoana draga plecata dintre noi a ajuns in Rai si a atins bucuria vietii vesnice.

Chiar daca moartea unei persoane apropiate, fie aceasta ruda sau prieten, reprezinta un eveniment trist, poate chiar tragic, este important sa intelegem de ce trebuie sa respectam anumite traditii in cadrul ceremoniei de inmormantare. 

La fel cum la botez copilul este scufundat intr-o cristelnita, iar la nunta mireasa arunca buchetul pe spate, dupa ceremonia de inhumare se impart diverse alimente persoanelor participante, dar si celor nevoiase din zona.

Acest gest are o semnificatie mai mult sociala decat religioasa, intrucat reprezinta, practic, o actiune de binefacere si o intoarcere catre celalalt, intr-un moment extrem de dificil. Prin pachetele de pomana si parastas, pe care firma de servicii funerare le pregateste, sunt cinstite atat memoria persoanei plecate pe lumea cealalta, cat si credinta acesteia. 

In traditia crestina, unele dintre alimentele impartite cel mai des sunt coliva, colacii si vinul. Iata, in continuare, explicatia pentru aceste alegeri.

Coliva. Acest desert special se face exclusiv din grau si nu din orez sau alte graminee, intrucat graul simbolizeaza insusi trupul celui decedat. Aceasta analogie are la baza ideea ca graul este cel mai consumat aliment de catre oameni, intrucat reprezinta ingredientul esential in prepararea painii. 

Mai mult decat atat, in Biblie, graul apare drept simbol al invierii: la fel cum bobul de grau, pentru a incolti, trebuie mai intai ingropat in pamant, tot la fel trupul omenesc trebuie sa decedeze si sa fie inmormantat, pentru a atinge viata vesnica.

Aceste invataminte provin atat de la Sfantul Evanghelist Ioan (12, 24), cat si de la Sfantul Apostol Pavel (I Corinteni 15, 36). Daca graul reprezinta trupul, ingredientele dulci din coliva, cum ar fi zaharul, siropul si celelalte arome, simbolizeaza dulceata vietii vesnice, pe care se crede ca o va obtine raposatul. 

Nu in ultimul rand, leganarea colivei, in timp ce in biserica sau la cimitir se canta "Vesnica pomenire", aduce aminte de cutremurul petrecut la invierea Mantuitorului nostru Iisus Hristos.

Colaci. Cuvantul colac provine din ebraica, unde "challah" inseamna "paine dospita". Grecii, bulgarii, polonezii si slavii au si ei termeni similari pentru acest aliment, iar toti fac referire la forma sa rotunda. Intrucat sunt realizati tot din grau, poarta aceeasi simbolistica precum coliva, insa forma lor denota ceva in plus. 

Mai exact, forma simbolizeaza continuitatea, legatura neintrerupta de iubire dintre cei vii si cei decedati, dar si traseul circular urmat prin viata. Fetele bisericesti ne invata, cu aceasta ocazie, ca un termen mult mai potrivit decat "nefiinta" este "cealalta lume" sau "vesnicia", atunci cand ne referim la ceea ce urmeaza dupa moarte.

Vin. Nu in ultimul rand, vinul reprezinta atat sangele Domnului Iisus Hristos, cat si balsamul si miresmele cu care trupul acestuia a fost uns, dupa moarte. Numit in unele locuri "apaus", ceea ce in latina veche insemna "odihna" sau "sfarsit", vinul se toarna sub forma de cruce atat peste coliva, cat si peste morminte, simbolizand iarasi viata vesnica si invierea ce urmeaza sa vina.

In concluzie, impartirea de coliva, colaci si vin la pomana si parastas este importanta atat pentru sufletul decedatului, pentru cei care primesc respectivele alimente, dar mai ales pentru noi, cei care le oferim. Prin acest gest, devenim increzatori si linistiti ca persoana draga plecata dintre noi a ajuns in Rai si a atins bucuria vietii vesnice.

Lasa un comentariu

*
*
*

Ne poti contacta oricand, noi lucram NON STOP

Articole recente

De ce se pazeste mortul? Intre mit si adevar – raspunsul pe care nu-l banuiati
07.06.2022

De ce se pazeste mortul? Intre mit si adevar – raspunsul pe care nu-l banuiati

Priveghiul reprezinta un rit precrestin care s-a pastrat in multe zone ale tarii noastre si inca ii este oferita simbolistica primara: despartirea celor vii de persoana decedata, inainte de trecerea acesteia…

Citeste mai mult
Cel mai negru scenariu: cum ne pregatim in caz de razboi?
12.05.2022

Cel mai negru scenariu: cum ne pregatim in caz de razboi?

Cel mai probabil, lucrurile nu vor degenera pana acolo, insa intotdeauna este mai bine sa fim prevazatori decat reactivi.

Citeste mai mult