
In ceea ce priveste comportamentul dumneavoastra din timpul inmormantarii, decenta ar trebui sa fie cuvantul de ordine
Din pacate, viata nu este compusa numai din evenimente fericite, precum nuntile sau botezurile, iar uneori suntem nevoiti sa participam si la inmormantari. Fie ca vorbim despre familie, prieteni, rude mai indepartate sau simple cunostinte, de exemplu un fost profesor sau un fost coleg de munca, trebuie sa respectam intotdeauna solemnitatea momentului. In fata mortii suntem cu totii egali si, indiferent cat de apropiata a fost relatia cu persoana respectiva, trebuie sa ai acelasi comportament in timpul slujbei de la biserica si de la cimitir.In acest sens, un prim lucru pe care trebuie sa il faceti este sa onorati invitatia si sa fiti acolo. Bineinteles, acest lucru este indiscutabil in cazul rudelor apropiate sau prietenilor, dar poate va ganditi sa refuzati invitatia la inmormantarea unei cunostinte mai vechi sau mai indepartate, mai ales daca nu sunteti deloc confortabil cu astfel de situatii. Totusi, un astfel de comportament ar putea fi interpretat ca fiind jignitor, atat la adresa celui trecut in nefiinta, cat mai ales la adresa membrilor familiei sale, care s-au gandit sa va invite, considerandu-va important.
Odata inteles acest aspect, urmeaza sa va ganditi la felul in care va prezentati la slujba religioasa. Intrucat nu este deloc momentul sa iesiti in evidenta, va recomandam sa purtati haine inchise la culoare, cat mai simple si potrivite atat cu sobrietatea momentului, cat si cu vremea de afara. Daca purtati palarie sau caciula, aceasta trebuie indepartata in incinta bisericii, iar daca aveti asupra dumneavoastra telefonul mobil, acesta trebuie in mod obligatoriu inchis sau comutat pe modul silentios. Cat despre obiectele pe care le aduceti cu dumneavoastra, acestea ar trebui sa se limiteze la o coroana sau un buchet cu un numar par de flori.
In ceea ce priveste comportamentul dumneavoastra din timpul inmormantarii, decenta ar trebui sa fie cuvantul de ordine. Pozitia corpului trebuie sa fie una dreapta, cu mainile pe langa corp, nicidecum in buzunar, iar dialogurile din timpul slujbei ar trebui sa se rezume la rostirea clasicei formule "Dumnezeu sa il / o ierte" si la repetarea anumitor cuvinte sau pasaje rostite de preot. Practic, pe toata durata slujbei, in biserica sau la cimitir ar trebui sa fie liniste deplina, iar singurele voci care se aud sa fie cele ale parintelui si cantaretilor.
Uneori, poate fi greu sa va stapaniti lacrimile sau anumite cuvinte, mai ales daca persoana trecuta in nefiinta face parte din familie sau va era foarte apropiata. Puteti da frau liber emotiilor, atat timp cat nu perturbati buna desfasurare a inmormantarii, iar apropiatii remarca starea dumneavoastra si va sprijina.
Chiar daca nu faceti parte din grupul care se va deplasa la restaurant, pentru pomana, nu trebuie sa parasiti prea repede incinta bisericii sau cimitirul, pentru a nu da dovada de proasta crestere sau lipsa de respect pentru gravitatea momentului. In schimb, asteptati pana cand se elibereaza unul dintre membrii familiei decedatului, adresati-i condoleante si asigurati-l ca ii veti fi alaturi, daca are nevoie de ajutor sau sustinere in continuare.
Lasa un comentariu