Icon servicii funerare
Cum se obtine un certificat de deces
06.12.2018 Servicii funerare Admin 0

Iata ce trebuie sa stiti despre eliberarea certificatului de deces in original, dar si despre cazurile in care este solicitata o copie sau un certificat nou

In acest articol vom discuta despre eliberarea certificatului de deces in original, dar si despre cazurile in care este solicitata o copie sau un certificat nou. Iata ce trebuie sa stiti despre acest document important:

Certificatul de deces este definit oficial ca fiind un act de stare civila, ce se elibereaza de catre serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor, in baza actului de deces, intocmit in registrul corespunzator de stare civila, la incetarea din viata a persoanei. Acest document se poate elibera la cererea oricarui membru al familiei, dar si altor persoane indreptatite, care pot anexa la aceasta cerere si actele doveditoare. In cazurile in care deja a fost eliberat un certificat de deces, trebuie sa va adresati serviciului de stare civila al primariei, care va elibera un duplicat.

Astfel, primul pas pentru obtinerea acestui certificat este inregistrarea decesului. Acest act se intocmeste la S.P.C.L.E.P. sau, daca este cazul, la primaria unitatii in a carei raza s-a produs decesul ori a fost gasit trupul defunctului. Pe acest act se va specifica atat ziua in care s-a produs decesul, cat si ziua in care s-a facut declaratia.

Iata ce acte trebuie sa aveti asupra dumneavoastra pentru a inregistra decesul si a obtine astfel un certificat constatator de deces:

- Actul de identitate al decedatului;
- Certificatul medical constatator al decesului;
- Certificatul de nastere si de casatorie, dupa caz;
- Copie dupa actul de identitate al declarantului decesului;
- Timbru fiscal;
- In cazul in care decesul are loc in urma unei sinucideri, unui accident sau a altor cauze violente, va fi necesara si aprobarea Parchetului.

De asemenea, in momentul declararii decesului unei persoane, este necesar ca solicitantul certificatului de deces sa faca dovada gradului de rudenie cu defunctul. Va rugam sa aveti asupra dumneavoastra certificatele de stare civila doveditoare. 

Dupa obtinerea acestuia, se poate face si cererea de eliberare a certificatului de deces. Iata ce documente sunt necesare:

- Certificat constatator deces;
- Cartea de identitate a persoanei decedate, in original si copie;
- Cartea de identitate a persoanei care declara decesul, in original si copie;
- Certificatul de nastere a persoanei decedate, in original si copie;
- Certificatul de casatorie a persoanei decedate, in original si copie.

In cazul in care certificatul de deces a fost pierdut, furat sau distrus, persoana indreptatita poate cere sa i se elibereze un nou certificat. 

Astfel, solicitarea eliberarii certificatelor de stare civila (inclusiv cel de deces) se poate face fie la primaria care are in pastrare registrele in care au fost inregistrate actele, fie la primaria locului de domiciliu sau resedinta al solicitantului. Iata si actele necesare pentru a obtine rapid un certificat in exemplar duplicat:

- Cerere tip, se semneaza in momentul depunerii;
- Act identitate persoana indreptatita sau persoana imputernicita, original
si copie xerox;
- Dovada calitatii de persoana indreptatita;
- Taxa de 10 Lei achitata la Casieria Primariei.

In cazul in care persoana indreptatita nu se poate prezenta, obtinerea certificatului se poate face prin Procura speciala autentificata de catre un notar public in care se va mentiona expres ,,pentru obtinerea certificatului de nastere/casatorie/deces (dupa caz) de la starea civila’’.

In cazul cetatenilor aflati in strainatate, duplicatul poate fi obtinut de o alta persoana imputernicita prin Procura speciala notariala apostilata conform Conventiei de la Haga (in cazul tarilor semnatare ale acestei conventii) sau Procura speciala consulara (eliberata de Ambasada sau Consulatul Romaniei din tara respectiva), in care se va mentiona expres ,,pentru obtinerea certificatului de nastere/casatorie/deces (dupa caz) de la starea civila”.

Lasa un comentariu

*
*
*

Ne poti contacta oricand, noi lucram NON STOP

Articole recente

De ce se pazeste mortul? Intre mit si adevar – raspunsul pe care nu-l banuiati
07.06.2022

De ce se pazeste mortul? Intre mit si adevar – raspunsul pe care nu-l banuiati

Priveghiul reprezinta un rit precrestin care s-a pastrat in multe zone ale tarii noastre si inca ii este oferita simbolistica primara: despartirea celor vii de persoana decedata, inainte de trecerea acesteia…

Citeste mai mult
Cel mai negru scenariu: cum ne pregatim in caz de razboi?
12.05.2022

Cel mai negru scenariu: cum ne pregatim in caz de razboi?

Cel mai probabil, lucrurile nu vor degenera pana acolo, insa intotdeauna este mai bine sa fim prevazatori decat reactivi.

Citeste mai mult