Icon servicii funerare
Cum sa evitam practicile ilegale ale unor asa zise
06.06.2019 Servicii funerare Admin 0

Se poate intampla de multe ori sa fim abordati de diversi indivizi, care pot pretinde ca sunt reprezentanti ai unei firme de servicii funerare

In majoritatea cazurilor, pierderea unei persoane apropiate ne poate lovi cand ne asteptam mai putin, iar aceasta tragedie ne poate afecta foarte mult. Astfel, clipele incarcate de regrete, precum si stresul organizarii inmormantarii intr-un timp foarte scurt ne pot pune la incercare. Prin urmare, este important sa ne pastram cumpatul si sa actionam in cunostinta de cauza, pentru a-i cinsti cum se cuvine memoria celui plecat pe lumea celor drepti.

Cu toate acestea, de multe ori se poate intampla ca decesul sa aiba loc intr-un spital sau clinica medicala, iar practicile personalului prezent sa nu fie printre cele mai "ortodoxe". De exemplu, in tara noastra se poate intampla de multe ori sa fim abordati de diversi indivizi, care pot pretinde ca sunt reprezentanti ai unei firme de servicii funerare, ce va poate ajuta cu organizarea inmormantarii la un pret "deosebit". Aceste firme de servicii funerare pot fi chiar recomandate de catre personalul medical!

De aceea, pentru a descuraja aceste practici, dorim sa venim in ajutorul dumneavoastra cu o serie de recomandari si lamuriri necesare, pentru a alege acele servicii funerare de care aveti nevoie. Iata care sunt cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le luati in calcul:

In primul rand, sa aruncam o privire pe legea ce priveste desfasurarea activitatilor de servicii funerare in incinta spitalelor sau a altor unitati medicale de stat. Astfel, potrivit noii Legi Funerare 102/2014, Art. 22 (1) - "Prestarea serviciilor funerare se poate face numai in spatii autorizate." si (2) "In institutiile de sanatate publica se interzic infiintarea si functionarea spatiilor pentru prestari de servicii funerare, cu exceptia spatiilor necesare derularii formalitatilor, in cazul decesului produs in institutia respectiva…"

Prin urmare, NU este indicat sa faceti apel la persoanele care va recomanda o firma de servicii funerare  pe holul institutiilor medicale, fie ei medici, asistenti, brancardieri sau alte persoane din spitalul sau clinica respectiva, deoarece este foarte posibil ca, in costurile pe care le suportati sa se regaseasca si comisioanele aferente intelegerii dintre acestia si casa de pompe funebre pe care o recomanda, lucru de altfel interzis prin urmatoarele legi:

"...Se interzice personalului institutiei de sanatate publica sa influenteze rudele persoanei decedate in alegerea prestatorului de servicii funerare.

(3) Se interzice orice forma de publicitate pentru firmele prestatoare de servicii funerare in incinta institutiilor de sanatate. La biroul de intocmire a formalitatilor, pentru persoanele decedate in institutia respectiva se poate afisa lista alfabetica a firmelor furnizoare de servicii funerare, cu adresa si numarul de telefon…."

Astfel, sfatul nostru este sa nu dati curs acestor oferte fara o consultare in prealabil, precum nici ofertelor primite de la angajatii serviciilor de autopsie sau a departamentului de anatomie patologica, ce pot avea o intelegere cu firma de servicii funerare in baza unei remuneratii. Chiar daca se poate intampla ca ofertele acestora sa aiba un aspect comercial, sub forma unei reduceri de pret sau a unei oferte speciale, este important sa retineti ca aceste servicii sunt, conform Legii in vigoare, GRATUITE!

Indivizii care au in palmares astfel de "tactici", nu se vor da in laturi de la nimic sa profite de o familie indurerata, mai ales in acele clipe de vulnerabilitate ce urmeaza imediat decesului. De aceea, este indicat sa verificati legitimitatea acestor asa zise "firme de servicii funerare", si sa nu dati curs invitatiilor precum "Lasati o adresa si un agent va fi la dumneavoastra acasa in cel mai scurt timp". 

Chiar daca suntem presati de timp, trebuie sa alegem firma de servicii funerare in deplina cunostinta de cauza, dupa o verificare atenta a istoricului acesteia, precum si a recenziilor celor care au colaborat deja.

In concluzie, trebuie sa alegeti firma de servicii funerare fara nici un fel de constrangeri, alegand o casa de pompe funebre care va ofera transparenta totala a costurilor, precum si garantia serviciilor profesioniste.

Lasa un comentariu

*
*
*

Ne poti contacta oricand, noi lucram NON STOP

Articole recente

De ce se pazeste mortul? Intre mit si adevar – raspunsul pe care nu-l banuiati
07.06.2022

De ce se pazeste mortul? Intre mit si adevar – raspunsul pe care nu-l banuiati

Priveghiul reprezinta un rit precrestin care s-a pastrat in multe zone ale tarii noastre si inca ii este oferita simbolistica primara: despartirea celor vii de persoana decedata, inainte de trecerea acesteia…

Citeste mai mult
Cel mai negru scenariu: cum ne pregatim in caz de razboi?
12.05.2022

Cel mai negru scenariu: cum ne pregatim in caz de razboi?

Cel mai probabil, lucrurile nu vor degenera pana acolo, insa intotdeauna este mai bine sa fim prevazatori decat reactivi.

Citeste mai mult