Icon servicii funerare
Cum sa anuntati vestea mortii unei persoane apropiate?
25.09.2019 Servicii funerare Admin 0

Desi sa fim martori ai momentului in care o persoana trece in nefiinta nu este deloc placut, exista ceva chiar si mai dificil. Mai exact, sa anuntam celelalte rude, prieteni sau cunostinte despre deces

In DEX, moartea este definita drept "incetare a vietii, oprire a tuturor functiilor vitale, sfarsitul vietii, raposare, deces". Departe de aceste cuvinte, insa, moartea reprezinta un aspect cu care ne confruntam cu totii de-a lungul anilor, referindu-ne aici desigur la pierderea persoanelor apropiate. Indiferent cat de mult ne pregatim pentru aceste momente si chiar daca ele sunt oarecum previzibile, atunci cand vorbim despre persoane in etate sau bolnave in stadiu terminal, niciodata nu vom sti cum sa reactionam. Decesul unei fiinte dragi ne va prinde intotdeauna pe picior gresit si va declansa inauntrul nostru reactii si sentimente pe care cu siguranta nu le-am mai simtit pana atunci.

In religia crestina, moartea nu este privita drept un deznodamant, ci mai degraba o etapa fireasca, pregatitoare si in acelasi timp necesara pentru viata vesnica. Indiferent de situatie, insa, disparitia unei rude apropiate va lasa urme adanci pentru cei mai norocosi, care inca isi continua traiul pe acest Pamant. Poate cel mai dificil lucru de interiorizat in astfel de clipe, care este imposibil de realizat fara a fi trecut prin asa ceva, este faptul ca moartea este ireversibila. Indiferent cate regrete am avea, cat de mult ne-am dori ca persoana respectiva sa mai traiasca si cate lucruri am mai avea sa ii spunem, toate acestea sunt imposibile.

Desi sa fim martori ai momentului in care o persoana trece in nefiinta nu este deloc placut, exista ceva chiar si mai dificil. Mai exact, sa anuntam celelalte rude, prieteni sau cunostinte despre deces. Bineinteles, nu exista o "reteta" standard pentru acest lucru, intrucat fiecare caz este diferit si abordarea depinde foarte mult de cauzele si circumstantele mortii. Spre exemplu, in cazul unui muribund, aproape ca este suficient sa dam un telefon in miez de noapte, iar persoana de la capatul celalalt al firului va intelege despre ce este vorba.

Totusi, daca moartea intervine subit, in cazul unui accident sau al unui atac cerebral ori de cord, cel mai important lucru este sa avem tact. Trebuie sa intelegem ca o astfel de veste nu poate fi comunicata prin SMS, din respect atat pentru cel trecut in nefiinta, cat si pentru ruda sau prietenul care urmeaza sa afle despre deces. Astfel, singurele variante raman la telefon, in cazul in care persoana respectiva este in alt oras, sau personal. Bineinteles, este de preferat aceasta a doua varianta, intrucat este de departe cea mai respectuoasa maniera in care o astfel de veste sensibila poate fi data mai departe.

In momentul in care persoana in cauza soseste acasa sau la locul de intalnire stabilit, comunicarea trebuie facuta cat mai direct, dar si sensibil cu putinta. Astfel, o putem invita sa se aseze, spunandu-i ca avem o veste trista, dupa care sa o anuntam de tragedie. Incercarile de a da o astfel de stire "pe ocolite" nu vor functiona, nefacand altceva decat sa agite si mai tare persoana din fata noastra. In mod logic, este la fel de important si ce urmeaza dupa, mai exact consolarea respectivei rude sau prieten si pregatirea pentru momentul in care aceasta va vedea trupul neinsufletit (daca doreste acest lucru).

In concluzie, asa cum am spus si mai sus, moartea este un eveniment implacabil si nu este loc de regrete sau scenarii de tipul "ce ar fi daca". Ideea este sa ne obisnuim cat mai repede cu gandul disparitiei dintre noi a persoanei dragi, fara a avea remuscari cu privire la ultimele conversatii cu aceasta, pentru a ne putea si vindeca mai usor de durerea pe care acest deces ne-o provoaca.

Lasa un comentariu

*
*
*

Ne poti contacta oricand, noi lucram NON STOP

Articole recente

De ce se pazeste mortul? Intre mit si adevar – raspunsul pe care nu-l banuiati
07.06.2022

De ce se pazeste mortul? Intre mit si adevar – raspunsul pe care nu-l banuiati

Priveghiul reprezinta un rit precrestin care s-a pastrat in multe zone ale tarii noastre si inca ii este oferita simbolistica primara: despartirea celor vii de persoana decedata, inainte de trecerea acesteia…

Citeste mai mult
Cel mai negru scenariu: cum ne pregatim in caz de razboi?
12.05.2022

Cel mai negru scenariu: cum ne pregatim in caz de razboi?

Cel mai probabil, lucrurile nu vor degenera pana acolo, insa intotdeauna este mai bine sa fim prevazatori decat reactivi.

Citeste mai mult