Icon servicii funerare
Ce trebuie sa stiti despre noile reglementari in privinta inmormantarilor
04.10.2018 Servicii funerare Admin 0

Vechea lege funerara a fost modificata, introducandu-se noi reglementari. Cu toate acestea, multi romani nu cunosc detaliile legilor ce privesc inmormantarea si concesionarea locului de veci.

In clipele ce urmeaza decesului unei persoane apropiate pot interveni sentimente apasatoare, precum regretele sau deznadejdea. In plus, respectarea traditiei si a obiceiurilor religioase, precum si alte proceduri legislative, alaturi de stresul cotidian, pot transforma acest ritual intr-un lucru complicat, care ne poate istovi peste masura. Cu toate acestea, sunt multi romani care nu cunosc detaliile legilor ce privesc inmormantarea si concesionarea locului de veci.

Vechea lege funerara a fost modificata, introducandu-se noi reglementari. Asadar, daca pe de o parte se pune accentul pe respectarea legislatiei in vigoare, in acelasi timp trebuie respectate si dorintele pe care fiecare persoana le are vizavi de modalitatea de inmormantare. 

Astfel, in prezent, art.16 al Legii 102/2014, privind cimitirele, crematoriile umane si serviciile funerare din Romania mentioneaza ca "Inmormantarea poate fi religioasa sau laica, precedata sau nu de incinerare. Locul si modalitatea inmormantarii vor fi conforme vointei exprimate in timpul vietii de persoana decedata, fara nici o modificare a ultimei vointe a acesteia". 

Acest lucru inseamna ca romanii vor putea avea parte de o inmormantare civila sau laica, iar oamenii vor avea posibilitatea de alegere a modului in care vor fi inhumati, putand opta si pentru incinerare, lucru care nu este vazut cu ochi buni de reprezentantii bisericii.

Pentru mai multe detalii despre noile reglementari, puteti accesa si Regulamentul pentru organizarea si functionarea cimitirelor de pe site-ul Primariei Bucuresti.

Despre ingrijirea locului de veci

Noua lege funerara abordeaza si acest aspect, care a fost rar adus in discutii pana acum. Facem referire la ingrijirea mormintelor, practica ce ar trebui, in prezent, sa revina si familiei persoanei defuncte, nu doar persoanelor care se ocupa de intretinerea cimitirelor. Sunt foarte multe persoane care ignora acest aspect, ceea ce poate duce chiar la pierderea locului de veci. Astfel, in cazul unui loc de veci neingrijit sau lasat in paragina pentru o perioada ce depaseste doi ani, administratia cimitirului are posibilitatea de a confisca acel loc. 

Noile reglementari UE

Nu doar noua lege funerara aduce modificari in privinta procedurii de inmormantare, ci si reglementarile Uniunii Europene. Astfel, persoana decedata nu poate fi tinuta acasa pe durata priveghiului de trei zile, avand acum dreptul la o singura ora pentru a-l jeli pe cel trecut in nefiinta. Persoana decedata trebuie transportata la casa mortuara la o ora dupa constatarea decesului. In plus, conform Legii inmormantarilor - 529/2009, este interzisa participarea bocitoarelor la aceste evenimente funeste.

Cum putem proceda pentru a respecta aceste noi legi?

Chiar daca organizarea inmormantarii poate da batai de cap, mai ales cand vine vorba de hatisurile birocratice, cea mai buna metoda de a planifica o inmormantare cat mai usor este apelul la firma de servicii funerare "Casa Bucur". Va punem la dispozitie profesionalismul si experienta specialistilor nostri, care vor asigura astfel o ceremonie demna de amintirea persoanei plecate dintre noi.

Lasa un comentariu

*
*
*

Ne poti contacta oricand, noi lucram NON STOP

Articole recente

De ce se pazeste mortul? Intre mit si adevar – raspunsul pe care nu-l banuiati
07.06.2022

De ce se pazeste mortul? Intre mit si adevar – raspunsul pe care nu-l banuiati

Priveghiul reprezinta un rit precrestin care s-a pastrat in multe zone ale tarii noastre si inca ii este oferita simbolistica primara: despartirea celor vii de persoana decedata, inainte de trecerea acesteia…

Citeste mai mult
Cel mai negru scenariu: cum ne pregatim in caz de razboi?
12.05.2022

Cel mai negru scenariu: cum ne pregatim in caz de razboi?

Cel mai probabil, lucrurile nu vor degenera pana acolo, insa intotdeauna este mai bine sa fim prevazatori decat reactivi.

Citeste mai mult