Icon servicii funerare
Ce presupune procedura de imbalsamare si ce rol joaca aceasta
08.01.2019 Servicii funerare Admin 0

Denumita si tanatopraxie, imbalsamarea este atat o stiinta, cat si o adevarata arta, conferind persoanei plecate dintre noi un aspect aproape identic cu infatisarea reala.

Imbalsamarea este procedeul prin care trupul unei persoane este tratat pentru a impiedica fenomenul de descompunere. Intentia acestui proces este de a-i conferi persoanei decedate un aspect cat mai apropiat de cel natural, pentru ritualul de inmormantare. Astfel, cele trei scopuri ale imbalsamarii sunt sanitizarea, prezentarea si prezervarea, alaturi de factorul de restaurare, care joaca un rol important in anumite cazuri. Aceasta procedura este foarte veche, fiind intalnita in culturi din intreaga lume, inca din 5000-6000 i.e.n.

Denumita si tanatopraxie, imbalsamarea este atat o stiinta, cat si o adevarata arta, conferind persoanei plecate dintre noi un aspect aproape identic cu infatisarea reala. Acest lucru ii ajuta pe cei apropiati sa poata pastra o amintire vie a persoanei decedate, iar, in acelasi timp, este foarte importanta pentru a opri procesul natural de descompunere, castigand astfel timpul necesar pentru organizarea in detaliu a inmormantarii. 

De asemenea, imbalsamarea este o cerinta generala in cazurile de repatriere decedati, iar multe state specifica in legislatie ca, din perspectiva medico-sanitara, aceasta procedura este obligatorie.

In Romania, aceasta procedura are loc intr-un cadru legal, in laboratoare speciale, utilate conform normelor in vigoare. Cu toate acestea, in unele cazuri, in functie de situatia si dorintele familiei, aceasta procedura poate fi practicata si la domiciliul unde a avut loc decesul, doar de catre personal specializat, care are atat experienta, cat si avizele sanitare eliberate de catre directiile localitatii respective.

Pentru a demara aceasta procedura, insa, va trebui sa aveti eliberat atat certificatul constatator de deces, cat si avizul Directiei de Sanatate Publica. Dupa ce s-a incheiat tanatopraxia, se va elibera un certificat de imbalsamare, document obligatoriu pentru a transporta persoana decedata in sicriu si pentru a-i depune trupul la capela. 

Aceasta procedura contine si serviciul de cosmetizare a defunctului, compus din: aranjamentul facial, igienizarea si toaletarea corpului, precum si imbracarea defunctului cu hainele puse la dispozitie de catre familie. 

Noile prevederi ale legii funerare 102/2014 si H.G. 741/2016 precizeaza ca trupul neinsufletit nu poate ramane la domiciliul unde a avut loc decesul sau la unitatea sanitara privata (camin/azil batrani/centru ingrijire) mai mult de doua ore de la momentul decesului. Astfel, persoana decedata va fi preluata de catre firma de servicii funerare si dusa la morga proprie, ce dispune de aparatura frigorifica speciala, masa de inox si instrumente si cosmetice speciale, conform normelor in vigoare. Gazduirea in morga privata se poate face pe durata solicitata de familie, venind in ajutorul celor carora fie intampina probleme cu acte sau locuri de veci, dar si pentru a astepta o ruda sau un prieten apropiat sa se intoarca din strainatate, pentru a-si lua ramas bun.

De asemenea, prevederile legale obliga firma de servicii funerare ce ofera practica de imbalsamare sa detina o sala de pregatire pentru persoanele decedate. Aceasta procedura se va face intr-un cadru igienic/antiseptic, usurand astfel greutatile familiei indurerate si oferindu-i acesteia timpul necesar pentru a se reculege.

Astfel, cele mai sus mentionate fac din Casa Funerara Bucur unul din cei mai apreciati prestatori de servicii funerare de pe raza municipiului Bucuresti si a judetului Ilfov. Puteti conta oricand pe experienta si profesionalismul specialistilor nostri, pentru o imbalsamare care sa pastreze persoana trecuta in nefiinta vie in sufletul familiei.

Lasa un comentariu

*
*
*

Ne poti contacta oricand, noi lucram NON STOP

Articole recente

De ce se pazeste mortul? Intre mit si adevar – raspunsul pe care nu-l banuiati
07.06.2022

De ce se pazeste mortul? Intre mit si adevar – raspunsul pe care nu-l banuiati

Priveghiul reprezinta un rit precrestin care s-a pastrat in multe zone ale tarii noastre si inca ii este oferita simbolistica primara: despartirea celor vii de persoana decedata, inainte de trecerea acesteia…

Citeste mai mult
Cel mai negru scenariu: cum ne pregatim in caz de razboi?
12.05.2022

Cel mai negru scenariu: cum ne pregatim in caz de razboi?

Cel mai probabil, lucrurile nu vor degenera pana acolo, insa intotdeauna este mai bine sa fim prevazatori decat reactivi.

Citeste mai mult